PREGLED NEDELJE portala BORBA: Još uvijek nepoznato ko će s kim u Podgorici, Milo bi opet da je „jači od Srbije“, Ervin nastavio stopama Raška i Ranka i razorne poplave u BiH!

0

Portal Borba i ove nedelje donosi pregled najvažnijih vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

U današnjem pregledu možete pročitati najvažnije poruke nakon održanih izbora u Podgorici, skandaloznom slavlju Mila Đukanovića kao i reakcijama na iste,  o poplavama u Bosni i Hercegovini kao i o sramnoj posjeti ministra spoljnih poslova Ervina Ibrahimovića ploči u Morinju.

Drugi se čitaju, Borbi se vjeruje!

Jakov i Dritan još ne šalju poruke sa kim će nakon podgoričkih izbora

Kako lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović, tako i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nisu saopštili građanima Crne Gore sa kim će formirati vlast u Podgorici, već naprosto vrte priču oko „oživljavanja“ građanskog bloka. Poruke su jako interesantne, a stiče se utisak da ne žele da koaliraju ni sa Demokratskom partijom socijalista ni sa vladajućom većinom čime se postavlja pitanje – žele li da nastave da drže Glavni grad u blokadi?

Građani Podgorice izašli su prošle nedjelje na vanredne lokalne izbore koje je izazvala upravo ova politička grupacija, međutim, čak ni nakon što je prošlo nekoliko dana, i kada su poslate različite političke poruke, Podgoričani još uvijek ne znaju ko će im voditi vlast u Glavnom gradu.

A očito je da neće znati još neki period sudeći po političkim porukama koju šalju predsjednik države i lider GP URA. Iako im je kampanja obilovala pozitivnom kampanjom i porukama kako Glavni grad mora biti motor razvoja čitave Crne Gore, ove strukture još uvijek jasno ne saopštavaju sa kim će formirati vlast, čime bi faktički i odblokirali Glavni grad. Međutim, kako do toga ne dolazi, već prosto kroz par nemuštih političkih poruka šalju u javnost nebuloze, te ni građani a ni njihovi potencijalni koalicioni partneri kako iz vlasti tako i iz opozicije ne mogu da odgonetnu šta je plan ove liste i sa kim će formirati vlast.

Prve takve poruke slao je lider GP URA Dritan Abazović gostujući na televiziji Nova M kada je kazao da su na lokalnim izborima u Podgorici dobili ono što su željeli – da odlučuju o daljem razvoju grada.

On je rekao i da ga Pokret Evropa sad (PES) i Demokratska Crna Gora „ucjenjivati neće“, te da je „DPS srušio kad je bilo najteže“.

Takođe je kazao i da ga „ne interesuje“ šta pričaju iz koalcije Za budućnost Crne Gore.

FOTO: Za bolju Podgoricu

 

Abazović je rekao da rezultati koalicije „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“, je nešto je manji od očekivanja, ali da su ostvarili ono što su željeli.

„A to je da odlučujemo o daljem razvoju Podgorice. Mislim da treba da budemo zadovoljni“, rekao je.

A predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govoreći na 2BS forumu odbio je da kaže sa kim bi njegova četiri odbornika formirala vlast u Podgorici.

Milatović je kazao da je bitnije pitanje ko će sa principima „od kojih ne odustaje“ – Crna Gora kao građanska, evropska država od koje je odustao jedan dio „nekadašnjeg građanskog bloka“.

Odbornica sa liste „Za bolju Podgoricu“ Nađa Ljiljanić navela je kako nisu u pregovorima sa bilo kim povodom formiranja nove vlasti u Glavnom gradu.

„Niko nas do sada nije pozvao tim povodom“, rekla je ona, a prenosi Nova M.

Ljiljanić je, kako navodi taj medij, istakla kako će oni sljedeće sedmice odlučiti sa kim će u pregovore o formiranju vlasti.

Đukanović otvoreno pozvao Milatovića u koaliciju

Sa druge strane bivši predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović otvoreno je poslao poruku za saradnju sa listom URE i Jakova Milatovića.

On je ponudu uputio sa NATO-ovog 2BS samita u Splendidu.

Đukanović je pozvao Milatovića da pokaže hrabrost ukoliko želi da bude državnik i ne ponovi grešku koju je Milojko Spajić napravio prošle godine kada je odbio mogućnost da formira vlast sa DPS-om n adržavnom nivou.

– A bez hrabrosti, nema ozbiljne politike, a posebno – nema ni ‘d’ od državnika. Tu je situaciju imao premijer Spajić prije godinu. Tada je PES imao 23 poslanika, DPS 21, zajedno 44 – više nego dovoljno većina da se dvije partije koje se deklarišu za Evropu i za NATO stabilno vladaju sljedećih ne četiri, nego osam godina… Nije imao hrabrosti za to. Milatović je danas pred istim tim iskušenjem. I njemu je slika jasna. On ne vidi svoju budućnost sa velikosrpskim nacionalizmom Mandića i Kneževića. Posvađan je sa svojim dojučerašnjim kolegom Spajićem. Njemu je jasno sa kim može da sarađuje u ostvarivanju svojih ciljeva. Ostaje pitanje ima li hrabosti da povuče taj potez – rekao je Đukanović.

FOTO: Đukanović i Milatović

 

Upitan ima li Milatović hrabrosti, Đukanović je rekao:

– Hajde da ne budem potpuno otvoren, ostavljujući nadu da će pravilno pročitati poruku birača sa ovih izbora – poručio je Đukanović.

A kod DPS-ovaca veselo: Opet misle da su jači od Srbije

Na ulicama Podgorice aktivisti DPS-a su organizovali slavlje nakon održanih izbora. Milo Đukanović, bivši lider stranke, slavio je pevajući: „Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije…“ a njegovi sabroci su ga horski podržavali.

Brojne su reakcije nakon ovog skandaloznog pjevanja a među prvima se oglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Vidio sam, interesantno je to. Imamo sve različito u našim programima, planovima, idejama, ali zajedničku opsesiju. Opsjednuti smo Srbijom – ja je volim, on je mrzi. I ja ću to nastaviti, on će nastaviti da je mrzi, a ja ću je još više voljeti i istovremeno nastaviti da poštujem i volim narod u Crnoj Gori – i Srbe i Crnogorce i sve ostale“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, koliko god pjevao takve pjesme, Srbija će ići naprijed.

“Oni će naravno da vam kažu, ne, ja volim Srbiju Nataše Kandić i Nenada Čanka, ali ne vole Srbiju 99 odsto onih koji u njoj žive. Riječ neću reči protiv Crne Gore, hvala što su pokazali koliko su opsjednuti Srbijom, nastojaću još više da radim. Ovo što večeras radim, priča više od bilo koje pjesme“, zaključio je Vučić.

I predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević prokomentarisao je DPS-ovo postizborno slavlje uz taktove pjesme „Ne može nam niko ništa“.

– „Demokratsko“ veselje reformisanog DPS-a. Opet pjevaju da su jači od Srbije. I šalju nam jasnu poruku: „ako se vratimo na vlast, palite traktore.“  DPS dlaku mijenja, ali Mila nikad – naveo je Knežević na svom Fejsbuk profilu.

„Što se tiče Crne Gore, nije prvi put da pjevaju tu pjesmu, ne mislim da je iko jači od Srbije. Ne znam zašto kada slave pobjedu, neki bi rekli Pirovu pobjedu, moraju da pjevaju protiv Srbije, da li je to potreba ili opsesija, govori mnogo više o njima nego o nama. Mi nikad ne vrijeđamo i ne pjevamo protiv Crne Gore, doživljavamo ih kao prijateljsku i bratsku državu, želimo im sve najbolje.“ – poručio je premijer Srbije Miloš Vučević.

„Neki od njih očigledno nama ne žele. Zamislite da mi slavimo sa 28 posto dobijenih glasova, ako su zadovoljni, ja im čestitam. Nekad i sa 50% nismo zadovoljni, oni sa 28% pjevaju. Čestitam im na tome – zaključio je Vučević.

Reagovala je i predsjednica Skupštine Ana Brnabić koja je kazala da se Vučić nije bavio niti komentarisao lokalne izbore ili bilo šta drugo u Crnoj Gori već su DPS i Milo Đukanović snimljeni da slave rezultate u jednoj lokalnoj samoupravi pokazujući frustracije i kompleks niže vrijednosti prema Srbiji.

Ona je za naš portal kazala da se DPS malo zbunio.

– Predsjednik Vučić je odgovorio na provokacije koje dolaze od DPS-a i Mila Đukanovića, a ne obratno. I to je odgovorio na najlepši mogući način – „Srbiju volim, a Crnu Goru poštujem“ – poručila je Brnabić i dodala:

– Zamislite da neko iz SNS-a slavi pobjedu na nekim lokalnim izborima, u jednoj lokalnoj samoupravi, pjevajući „Ne može nam niko ništa, jači smo od Crne Gore“… Smiješno, zar ne?  Pretpostavljam da makar iz ovog primjera i ljudi iz DPS-a, a i sam gospodin Đukanović, uviđaju koliko ova njihova interpretacija jedne lijepe pjesme otkriva stepen njihove frustriranosti i opsesije Srbijom. Nema potrebe – navela je Brnabić.

Brnabić je istakla da su se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, i SNS uvijek trudili da pomognu i budu uz susjede kada je teško, kako bi se izgradio stabilniji i prosperitetniji Balkan.

– Jaka Srbija je dobra vijest i za Crnu Goru. Više investicija, puteva, pruga, letova, donose dobrobit svima u ovom našem dijelu Evrope. Zato – pametnije sa izborom pjesama na slavljima. Nekad jedan stih može o vama da otkrije više nego hiljadu pjesama –  zaključila je Brnabić.

I potpredsjednik srpske Vlade Aleksandar Vulin komentarisao je za naš portal slavlje DPS-a i kazao da kao i svi bivši Srbi i Milo Đukanović sanja da se osveti Srbiji i zato svaki mali uspjeh slavi kao zlo nanijeto toj zemlji.

On je komentarisao i Đukanovićeve naknadne poruke – da ne zna šta je pjevao, uz pitanje, a šta i da jeste.

Vulin je rekao da Milo Đukanović „dovoljno dugo bio Srbin da zna da su Srbi slobodni ljudi, a dovoljno dugo je u politici da osjeća zavist što Srbe vodi slobodan lider Aleksandar Vučić, a Milo Djukanović više ne može ni da služi“.

„Aleksandar Vučić Srbiju vodi srpskim putem a Đukanović je Crnu Goru vodio putevima poznatim svakoj svjetskoj agenciji za borbu protiv šverca cigareta i narkotika. Nego da pitam Mila Đukanovića može li pjesmu “ jači smo od Srbije“ da otpjeva na crnogorskom jeziku, da ga razumiju i drugi a ne samo Srbi“, poručio je Vulin za BORBU.

Stravične scene u BiH: Poplave odnijele kuće i živote

U poplavama, odronima i klizištima u Bosni i Hercegovini stradalo je najmanje 16 ljudi, dok spasioci tragaju za više desetina nestalih, saopštili su zvaničnici.

Potrazi su se priključili spasioci iz regiona, dok se humanitarna pomoć dovozi evakuisanim porodicama.

U Bosni je najteže je pogođena opština Donja Jablanica, na putu između Mostara i Sarajeva. U Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici poplavljene su ulice i stambeni objekti.

Proglašeno je i vanredno stanje.

Najmanje 21 osoba izgubila je život u poplavama u BiH, njih 16 se smatra nestalim, a upitno je održavanje nedeljnih lokalnih izbora u pogođenim područjima.

Najmanje 16 osoba sa područja sjeverne Hercegovine trenutno se vodi kao nestalo nakon što je potvrđeno da je samo na području Jablanice stradalo isto toliko ljudi, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Najmanje tri osobe pronađene su mrtve na području Fojnice u srednjoj Bosni, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Riječ je o dva muškarca i jednoj ženi.

Zbog teške situacije u poplavljenim područjima na sjeveru Hercegovine i u srednjoj Bosni, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) održala je u večernjim satima vanrednu sjednicu na kojoj će ocijeniti da li bi u nedjelju mogli biti održani lokalni izbori kao i ranije.

Na sjednici održanoj u Sarajevu odlučeno je da se za sada obustavi dostava glasačkog materijala opštinama pogođenim poplavama.

 

FOTO: Reuters

 

Ervin afirmisao ploču u Morinju, Vučurović poručio da je zaboravio Loru

Potpredsjednik u Vladi Crne Gore i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović prošetao je stazama koje su utabali njegovi prethodnici iz 43. Vlade Crne Gore, Ranko Krivokapić i Raško Konjević kada su postavili sramnu ploču u Morinju posvećenu spomenu na „velikosrpsku agresiju“ u logoru gdje niko nije ni ubijen.

Polažući vijenac kako bi odao počast „žrtvama“ logora Morinj, istakao je da Crna Gora ne okreće glavu od toga niti žmuri na prošlost. Podsjetimo, Ibrahimovićeva Bošnjačka stranka nije željela da izglasa Rezoluciju o genocidu u sistemu logora u sistemu Jasenovac, Dahau i Mathauzen, što dovoljno govori o pomenutoj tezi Ibrahimovića. Međutim, on nastavlja a očito je da istorijsko sjećanje predsjednika Bošnjačke stranke seže samo do početka 90-ih godina te je sa predstavnicima zvanične Hrvatske govorio o napadu na Dubrovnik i o logoru Morinj.

„To su žrtve destruktivne politike iz ranih 90-ih godina. Politike koja urušila i sistem vrijednosti u jednom periodu u Crnoj Gori. One vrijednosti sa kojima se Crna Gora ponosila. Sa druge strane moje prisutstvo kao potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova je dokaz da Crna Gora ne okreće glavu, ne žmuri na prošlost i da je spremna da se suoči sa prošlošću koliko god to bio bolan i hrabar proces“, naveo je Ibrahimović.

Ibrahimović, koji je postao ministar glasovima vladajuće većine i koji je postao dio rekonstruisane Vlade, kazao je da će Crna Gora učiniti sve da unapređuje dobre odnose sa našom prijateljskom državom Hrvatskom.

„Ponavljam, danas su i predstavnici Hrvatske ovdje i vjerujem da šaljemo snažnu poruku da smo spremni kao dvije prijateljske države da unapređujemo naše odnose, da gledamo u budućnost i ono kao što je nama Hrvatska bila partner preko naših NATO integracija, sada nam je saveznik u NATO, ali i partner na našem evropskom putu i vjerujem da ćemo vrlo brzo zajedno biti dvije prijateljske države i u Evropskoj Uniji“, istakao je Ibrahimović.

Nakon polaganja vijenca govorio je i državni sekretar Vlade Hrvatske Frano Matušić koji je istakao da su odali počast žrtvama koji su stradali i patili u logoru koji su tamo bili zatočeni 1991. godine.

„Neki od njih su, nažalost, ovdje i ubijeni. A mnogi od njih su osobe sa invaliditetom, zbog nehumanog tretmana kojeg su ovdje imali u logoru, od batinjanja pa dalje. Dakle, ono što je bitno je da je to bila velika žrtva koja je plaćena“, kazao je Matušić.

Prema podacima dostupnim javnosti, u logoru Morinj niko inače nije ubijen. Hrvatska strana ipak, konstantno prećutkuje zloglasni logor Lora gdje su na najsvirepije načine stradali pripadnici nikšićko-šavničke grupe a u kuloarima srpkih institucija posvećenih sjećanju na zločine iz ratova, Loru nazivaju i mali Jasenovac.

Kako hrvatska strana, tako i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović, nisu se dotakli slučaja logora Lora, a što bi ministar u Vladi Crne Gore morao da uradi ukoliko želi da predstavlja svoju zemlju, naročito imavši u vidu da su u stravičnom logoru stradali državljani Crne Gore!

To Ibrahimovića i njegovog hrvatskog sagovornika očito ne dotiče, te govori da treba podsjetiti javnost da je preko 350 hrvatskih zarobljenika bilo u Morinju

„Ono što je izuzetno bitno je da je, nažalost, moramo se prisjetiti konteksta. Kontekst je da je takozvana Jugoslavijska narodna armija 1991. počela svoj napad na Dubrovnik, upravo na jučerašnji dan 1. oktobar što je grad Dubrovnika bilježio i uz pomoć, nažalost, crnogorskih razervista, dakle Crne Gore i srpskih dobrovoljaca iz Trebinja u službi velikosrpske Miloševićeve agresije i osvajanja koja su se nakon Hrvatske nastavila u BiH, a onda konačno i na Kosovu. Tako da, taj kontekst je vrlo jasan. Dakle, sve je bilo u službi velikosrpske politike. U tom smislu mi smo i prepoznali i razlikujemo određene stvari. Ono što je bitno, Crna Gora je nama danas partner“, kazao je Matušić.

Naveo je da smo član NATO saveza, zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj Uniji te da nam pokušavaju pomoći i da imaju dosta projekata sa Crnom Gorom.

„Interes Hrvatske je da sve zemlje zapadnog Balkana budu dio Evropske porodice, dio Evropske Unije. Dakle, to je naš interes“, naveo je Matušić.

Poslanik Nove srpske demokratije i koalicije Za budućnost Crne Gore Jovan Jole Vučurović za Borbu je komentarisao posjetu potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ervina Ibrahimovića Morinju kao i ploči koja targetira srpski narod, gdje je sa državnim sekretarem Vlade Hrvatske Franom Matušićićem govorio o „velikosrpskoj agresiji“ na Dubrovnik kao i u logoru Morinj.

Vučurović je za Borbu kazao da ako znamo da je ova ploča nelegalno postavljena i da su nadležni donijeli odluku da se ukloni, onda je ovaj obilazak bio klasično remećenje javnog reda i mira.

„Prirodno je da ne gledamo svi jednako na dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, ali je očekivano da se osude svi zločini koji su počinjeni. Ne vidim da su zvanična Hrvatska, kao i neki politički krugovi u Crnoj Gori, ikada osudili one monstruozne zločine nad našim ljudima u splitskoj Lori. I ne samo što nije osudila, nego decenijama rade sve kako bi se sve to zataškalo i time Hrvatska ujedno i štiti one zlikovce koji su masakrirali te ljude“, kazao je Vučurović za naš portal.

Sa druge strane, navodi on, hrvatska vlast se otvoreno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, i kao što vidimo, redovni su u obilasku Morinja, gdje, prema svim podacima, nije zabilježeno ni jedno ubistvo, ni jedan zločin.

„Ali, to koriste kako bi širili, opet i opet, sa državnog nivoa, netrpeljivost i prema Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori i kako bi se umiješali u određene političke procese.  Još jednom postavljam pitanje nadležnima, od ministra odbrane do raznih inspekcija, zašto, još uvijek, nije uklonjena ova lažna spomen ploča iz Morinja, kada su nadležni donijeli odluku da se to učini. Zašto se, na taj način, krše zakoni ove države, a krše ih, svjesno, i oni koji tamo dolaze da podgrijavaju laži i falsifikate koji su napisani na toj ploči, koju su postavili oni koji su odavno izdali tradiciju i identitet Crne Gore“, podvukao je Vučurović za naš portal.

Poslanik navodi da je licemjerno da Hrvatska bilo koga opominje za zločine.

„Očigledno je da će proći mnogo vremena dok se upravo ta država ne suoči sa zločinima, od onih koji su počinjeni u zločinačkoj NDH do onih koje su njihove vojne i paravojne snage počinile tokom devedesetih, od Lore do etničkog čišćenja u zločinačkim akcijama Bljesak i Oluja. Ovakvo ponašanje, sa raznih strana, ne doprinosi pomirenju u Crnoj Gori i regionu, koje je potrebno, nego se lažima i falsifikatima optužuje jedna strana i bude neki duhovi prošlosti, koji iznova mogu pokrenuti kolo mržnje i zla“, zaključio je Vučurović za Borbu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.