Istraga protiv Ilije Vasovića: Saslušaće još dva svjedoka o švercu cigareta, o Daki Davidoviću ni riječi

0

Specijalno državno tužilaštvo planira da sasluša još dva svjedoka u istrazi protiv bivšeg šefa kriminalistike u Baru Ilije Vasovića, koji se sumnjiči da je dio kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta.

Prema saznanjima „Dana“, ostalo je da se saslušaju još Tomislav Orović i Veselin Magovčević, koji su bili na mjestima komandira, odnosno načelnika barske policije u periodu kada je Vasović, navodno, počinio djelo za koje se tereti.

Ime nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića spominje se u „skaj“ prepiskama i pripisuje mu se značajna uloga u švercu cigareta, ali se on zasad nije našao ni na spisku svjedoka, ni među osumnjičenima.

Vasović je uhapšen u junu, nakon što je portal „Libertas“ objavio transkripte sa skaj aplikacije gdje Vasović, navodno, prema detaljnim instrukcijama odbjeglog biznismena Aleksandra Aca Mrkića, u januaru 2021. godine sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem, u stanu Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori. Mrkić je, prema stavu SDT-a, organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom cigareta. U tom postupku, kao član kriminalne grupe, označen je i nekadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Istraga pokrenuta prošle godine

Shodno odluci Vrhovnog suda, Vasović se i dalje nalazi u pritvoru. Po poslednjem rješenju, pritvor može trajati do 6. decembra.

Dosad je u istrazi saslušano više osoba, uglavnom bivše kolege osumnjičenog Vasovića.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić kazao je nakon saslušanja osumnjičenog da je istraga, u sklopu koje je uhapšen pokrenuta prije godinu dana.
– Predmet je odavno formiran. Jedan dio tog analiziranog materijala je rezultirao podizanjem optužnice protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Objavljivanje dijela „skaj“ prepiske u medijima prijetilo je da ugrozi istragu. Mi smo se zbog toga u ova dva dana morali organizovati i uhapsiti osumnjičenog jer su određeni dokazi postali javno dostupni – rekao je tada Radonjić.
Bivši šef kriminalistike u Baru sumnjiči se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

On se sumnjiči da je kao šef kriminalističke policije u Baru, od avgusta 2020. do marta 2021, imao zadatak da obavještava Mrkića, između ostalog, i o određenim policijskim aktivnostima i njihovim rezultatima, ali i o određenim osobama.

Kako su mediji ranije objavili, iz određenih „skaj“ prepiski proizilazi da je informisao Mrkića i o prelascima državne granice određenih osoba: Željka Jokića, Slavenka Veljovića, Srđana Veljovića, Dijane Veljović, a 29. januara 2021. navodno obavještava organizatora da su nekoliko dana ranije u Ulcinju boravili sin Ivice Stankovića i Igor Krstović.

Prema podacima istražitelja, Vasović je sredinom februara 2021. informisao Mrkića i da u Baru boravi osoba koja se preziva Ubović, te da će ga interventna zaustaviti.

Putem Skaja, Mrkić je navodno dobijao i podatke o određenim vozilima, da je za Arsenijem Kalezićem raspisana potjernica, te da na ulazu u Bar nema policije na dan kada u taj grad treba da stignu kamioni u kojima su optuženi Stefan i Nikola Bubanja, kako bi im se preko carinske linije iz luke izvezle cigarete.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.