Zavjet ćutanja u medijima u Crnoj Gori, a naročito Šolakove perjanice: O uspjehu Srbije ni da zucnu!

0

Agencija „Standard end Purs“ dodijelila je Srbiji investicioni kreditni rejting čime je podigla dugoročni kreditni rejting Republike Srbije u stranoj i domaćoj valuti na nivo „BBB-“ sa „BB+“, a istovremeno je podigla i kratkoročni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na „A-3“, sa „B“.

Ova informacija očito je promakla medijima u Crnoj Gori mada očito je i zašto – jedino iz razloga što se time afirmiše Srbija kao i investicije koje Srbiji dižu dobijanjem ovog rejtinga. Jedino je prosuverenistička AntenaM prenijela ovu informaciju i vjerodostojno pomenula da je Srbija ispred Crne Gore po pitanju investicija dok su mediji, prvenstveno oni u vlasništvu Dragana Šolaka, istu informaciju i prećutali.

Ovo nije samo nekakva oznaka i ocjena, već predstavlja prekretnicu za ekonomsku putanju države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

„Podizanje rejtinga predstavlja prelomni trenutak za Srbiju i njene kompanije“. On otvara vrata:

– nižim troškovima finansiranja,

– većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i

– povećanom povjerenju investitora.

Srpske kompanije će od sada lakše, brže i pod povoljnijim uslovima moći da privlače strane investicije, čime se krči i utire put za rast, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u različitim sektorima privrede.

Srbija sada ima četiri nivoa bolji kreditni rejting u odnosu na Crnu Goru, kojoj je nedavno, takođe, agencija S&P povećala rejting sa B na B+.

Interesantno da je kreditni rejting Crne Gore bio na korak od investicionog, BB+, u periodu od 2007-2009. godine. U tom periodu je kreditni rejting Crne Gore bio iznad kreditnog rejtinga Srbije, piše AntenaM.

Čak je i portal Darka Šukovića priznao ono što Šolakovi mediji ne žele a to je da sa novim investicionim kreditnim rejtingom Srbija ima značajno bolji rejting od svih država Zapadnog Balkana.

Najniži kreditni rejting ima Bosna i Hercegovina, sa ocjenom B, slijede Albanija i Crna Gora sa ocjenom B+ i Sjeverna Makednonija sa ocjenom BB-.

Šta je investicioni kreditni rejting

Kreditni rejting države odražava procjenu njene sposobnosti da ispunjava svoje finansijske obaveze, odnosno da otplaćuje svoje dugove.

Kao takav, kreditni rejting je jedan od ključnih pokazatelja za investitore prilikom donošenja odluke da ulože u određenu zemlju, bilo da se radi o otvaranju fabrike (strane direktne investicije) ili o kupovini državnih obveznica (portfolio investicije)

Tako, viši kreditni rejting predstavlja veću sposobnost države da vraća svoje dugove i manji rizik za investitore. Pozitivni efekti višeg rejtinga su veći priliv investicija i niži troškovi zaduživanja države.

Skala kreditnih rejtinga obuhvata 22 različita nivoa rejtinga, pri čemu ih uopšteno možemo podijeliti u dvije osnovne grupe – rejtinzi investicionog ranga (Investment Grade), koji obuhvataju 10 najviših nivoa rejtinga i rejtinzi neinvesticionog ranga (Non-investment Grade), koji obuhvataju 12 nižih nivoa rejtinga.

Analiza Blumberga ostala u zapećcima crnogorskih portala

Agencija Blumberg danas je, analizirajući vijest da je Srbija prvi put dobila investicioni kreditni rejting, ukazala na mjere koje je država preduzela kako bi ostvarila taj uspjeh, prije svega na stabilnost valute i kontrolu javnog duga, kao i na uspjeh srpskih obveznica na međunarodnom tržištu.

U tekstu se naglašava da je Srbija napredovala od haosa iz devedesetih godina izazvanog oružanim sukobima u regionu i međunarodnim sankcijama i da sada ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi.

Blumberg ukazuje na saopštenje S&P Global Ratings da dodjeljivanje investicionog rejtinga Srbiji predstavlja odraz njene bolje ekonomske otpornosti na šokove zahvaljujući snažnom makroekonomskom upravljanju, za koje se, kako se navodi, očekuje da će opstati u narednim godinama.

– S&P Global Ratings podigao je kreditni rejting Srbije u stranoj valuti, čime su njene obveznice u stranoj valuti izašle iz kategorije ‘otpad’ – ističe se u analizi i dodaje da su ekonomski izgledi stabilni i da ocjena o kreditnom rejtingu stavlja Srbiju u isti rang sa Mađarskom i Rumunijom i jedan stepen ispod Meksika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi za Blumberg rekao da je Srbija prva zemlja Zapadnog Balkana sa ovim rejtingom i jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja je izašla iz spekulativne kategorije.

– Skoro čitavu deceniju smo stremili ka ovom cilju – istakao je Vučić.

Blumberg navodi da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je ulagala velike napore kako bi ojačala javne finansije i sustigla susjedne zemlje. S&P, ukazuje Blumberg, izražava uvjerenje da će „otporna domaća potražnja, akumulirani fiskalni i eksterni rezervni kapaciteti, kao i mudra fiskalna i monetarna politika uz aranžmane sa MMF-om omogućiti Srbiji da se odupre tekućim slabostima evrozone i potencijalnim budućim šokovima“.

Blumberg primjećuje da je prinos na poslednju srpsku emisiju u dolarima, obveznicu koja dospijeva 2034. godine, u petak pao na 5,63 odsto – za 70 baznih poena – sa vrhunskih vrijednosti zabilježenih u junu.

– Strani dug Srbije donio je investitorima povraćaj od sedam odsto od kraja juna, što je više od 5,8 odsto koliko je iznosio napredak indeksa Blumberga za zemlje u razvoju – precizira se u analizi.

Blumberg ukazuje i na to da su investitori kao što je Morgan Stenli investment menadžment odavno govorili da Srbija zaslužuje investicioni rejting. Agencija ističe da je ministar finansija Srbije Siniša Mali uspeo da održi javni dug na oko 50 odsto BDP-a uprkos povećanim investicijama u infrastrukturu, ali napominje da se Srbija i dalje suočava sa političkim rizicima ukljujučujući sankcije protiv Rusije i pitanje KiM.

Blumberg podsjeća i na ocjenu da MMF-a iz jula da srpska ekonomija ostaje snažna, ali da vlada treba da nastavi sa reformama. Ocjenjuje se da je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković imala ključnu ulogu u postizanju investicionog rejtinga održavajući finansijsku stabilnost i povećavajući devizne rezerve zemlje na rekordnih 28,1 milijardu evra krajem jula.

„Tokom poslednje decenije, restrukturisali smo i ojačali temelje posrnule ekonomije. Izgradili smo novu i snažniju zemlju koja je postala jedna od omiljenih destinacija za investitore u ovom delu Evrope“, rekla je Tabaković za Blumberg.

Ni posjeta predsjednika Emirata nije bitna za drugosrbijanske tabloide

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na Aerodromu Nikola Tesla predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana, koji boravi u radnoj posjeti Srbiji.

Ni to očito nije bila dovoljno bitna tema za drugosrbijanske tabloide koji na svaki mogući način gledaju da iskritikuju zvanični Beograd i zvaničnu srpsku politiku, stavljajući se na stranu nekih drugih političkih stuktura.

Vučić je Instagramu naveo da je sa poštovanjem i radošću ugostio velikog prijatelja Srbije.

„Stara arapska poslovica kaže da je svijet prazan ako u njemu nemate istinskog, iskrenog i odanog prijatelja koji je uvijek tu za vas, u svim vremenima, a pogotovo u onima u kojima je čast gotovo nestala, velikodušnost se izgubila, a iskrenost iščezla. Naša Srbija ima upravo takvog prijatelja i ja ga danas dočekujem sa najvećim poštovanjem i ogromnom radošću, zahvalan za odnos koji ima prema našoj zemlji i narodu“, istakao je predsjednik Vučić.

Dodao je da je predsjednik UAE mnogo više od prijatelja i da on u Srbiji ima „svoju drugu kuću, dom koji ga dočekuje otvorenih vrata i iskrenog srca, u zemlji koja pamti svu podršku, bratski odnos, poštovanje i nesebičnu pomoć koju nam je dao kada nam je najviše bila potrebna.“

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.