Hamas potvrdio smrt svog komandanta u napadu Izraela na sjever Libana

0

Said Atalah (Saeed Atallah), čelnik oružanog krila Hamasa, brigada al-Kasam (al-Qassam), ubijen je na sjeveru Libana, prenosi Rojters pozivajući se na medij povezan s palestinskim pokretom.

Hamasu bliski mediji su objavili da je Atalah ubijen uz troje članova obitelji u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u sjevernom libanonskom gradu Tripoliju, piše Reuters.

Izrael još nije komentarisao tu objavu.

O Atalahu, kojeg agencije navode kao vođu brigada al-Kasam, ne postoji više informacija.

Izrael je sredinom jula likvidirao Mohameda Deifa, dugogodišnjeg čelnika i jednog od osnivača tih brigada koje su predvodile napad na Izrael 7. oktobra. Deif je ubijen dan nakon što je u Teheranu eliminisan Hamasov politički lider Ismail Hanija.

Poslednje nasilje u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuo je Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – napadom 7. oktobra prošle godine na Izrael kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi a oko 250 uzeto za taoce.

U potonjim napadima Izraela na Pojas Gaze kojom upravlja Hamas ubijeno je, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, više od 41.000 ljudi, dok je raseljeno skoro cjelokupno stanovništvo priobalne palestinske teritorije.

U posljednjim vojnim akcijama Izraela u Libanu protiv Hezbolaha ubijene su stotine ljudi, dok je milion raseljeno.

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.