Vlada raspustila SO Berane, Milatović da raspiše prijevremene lokalne izbore

0
lada je na juče održanoj elektronskoj sjednici donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Berane.

Na istoj sjednici Vlada je imenovala i Odbor povjerenika od sedam članova, koji će vršiti funkciji lokalnog parlamenta do konstituisanja novog skupštinskog saziva.

Shodno zakonskim propisima, odmah nakon objavljivanje ove odluke u Službenom listu, predsjednik države Jakov Milatović trebalo bi da raspiše prijevremene lokalne izbore u Beranama.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što beranski lokalni parlament nije ispoštovao upozorenje Vlade da u roku od deset dana izvrši zakonom utvrđene obaveze, i to da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, Lokalni energetski plan Opštine Berane i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

Očigledno je da pojedini dokumenti o kojima je riječ iz više razloga nijesu mogli da se stave u skupštinsku proceduru, a prije svega zbog činjenice da Opština Berane već treći mjesec nema predsjednika, kao ni lice koje je odgovorno za donošenje nekih od ovih odluka.

Prije toga beranski parlament je u više navrata dobijao preporuke od Ministarstva javne uprave i Vlade da sam sebi skrati mandat. Međutim, svi pokušaju da se održi sjednica lokalnog parčamenta na kojoj bi se to uradilo bili su bezuspješni.

Heterogena većina

Na lokalnim izborima u Beranama održanim 2022. godine, na kojima se biralo 35 odbornika za sastav lokalnog parlamenta, niko nije osvojio dovoljno mandata za samostalno formiranje vlasti. DPS je osvojio devet mandata, SNP sedam, Demokratski front i Demokrate po šest, pokret Evropa sad četiri, Prava Crna Gora dva, a Ujedinjena Crna Gora jedan mandat. Nakon dugotrajnih pregovora, formirana je vladajuća većina od 19 odbornika, koju su sačinjavali odbornici DF-a, sastavljenog od Nove srpske demokratike, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije, zatim Demokrata, Pokret Evropa sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. Kriza vlasti nastupila je nakon što dva odbornika vladajućeg DF-a nijesu pokazala spremnost da glasaju za dogovorenu rotaciju kojom je na mjesto predsjednika Opštine, umjesto Vuka Todorovića (DF), trebalo da dođe Damjan Ćulafić iz Demokrata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.