Sijarto: Nikad nećemo pristati na to da Republika Srpska bude na listi sankcija Evropske unije

0

Mi nikada nećemo pristati na to da Republika Srpska, odnosno bilo koji funkcioner Srpske bude na listi sankcija Evropske unije, rekao je danas u Banjaluci ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

– Hvala na pozivu predsjednika Dodika, počastvovan sam što mogu da opet budem ovdje i što mogu da govorim na mitingu vladajuće stranke. Živimo u opasnom vremenu, u vremenu kada regionalni mir i stabilnost imaju sve veći značaj. Za nas Mađare naš nacionalni interes je da na Balkanu bude, mir, stabilnost. Imamo mi dosta problema na našim istočnim granicama vezanim za konflikt koji se odvija, nemamo potrebe da i sa ove strane imamo slične izazove. Mi vodimo odgovornu politiku prema svojim susjedima, i za vrijeme redovnog predsjedavanja Mađarske EU, jedna od glavnih tačaka je ubrzanje proširenja EU – rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Smatra da je za EU neophodno prisustvo Zapadnog Balkana, jer kako kaže treba svježina i novi elan koji može doći iz ovog regiona.

– I za to je nepovoljno kandidati za članstvo sa Zapadnog Balkana u prosjeku čekaju više od 14 godina za članstvo, i to ne neka vrsta nepoštovanje od strane Brisela i pozivamo članice da prestanu sa foliranjem i kažu u javnosti što kažu iza zatvorenih vrata, i da završe politiku koja je dovela do potpunog kraha politike proširenja EU. Za vrijeme integracionih procesa u EU, veoma je važno da svaka članica i svaka institucija u Briselu mora da ispoštuje, odluke ljudi sa Zapadnog Balkana i treba da ispoštujemo da svaka nacija ima pravo da sam izabere svoje rukovodioce. Protivimo se da neke naše kolege prijete i žele da uvedu sankcije. Saradnja Srpske i Mađarske je na odnosu uzajamnog poštovanja i to nam je pomoglo da postignemo ozbiljne rezultate u saradnji – rekao je Sijarto.

Dodao je da nikada neće pristati na to da Republika Srpska, odnosno bilo koji funkcioner Srpske bude na listi na sankcije EU, te da bi to bilo nepoštovanje prema biračima i glasačima.

– Vi ste izabrali rukovodioce i njihovo sankcionisanje bi stavilo pod pitanja da li građani znaju šta hoće, a staviti pod pitanje demokratsku volju naroda je uvijek opasno – kazao je Sijarto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.