Borelj: Ako se sukob na Bliskom istoku rasplamsa, Rusija bi mogla da se uključi

0

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izrazio je bojazan da ako sukob na Bliskom istoku nastavi da se rasplamsava, mogu mu se priključiti novi igrači, kao što je Rusija, uprkos stavu koji je saopštio Kremlj, a u skladu s kojim Moskva apeluje na sukobljene strane na suzdržanost i osuđuje stradanje civila.

– Ako iranski nuklearni objekti budu uništeni, Iran će morati da reaguje, da nešto preduzme, što može da podrazumijeva, na primjer, naftne objekte u Persijskom zalivu. Ako se to tako nastavi, prije ili kasnije uvući ćemo se u konflikt u kom može učestvovati i Rusija – rekao je političar za španske medije.

Međutim, Borelj je istakao da zapadni svijet ne želi da primora Izrael da prekine napade, kao i da trenutno Sjedinjene Američke Države, kao i neke evropske države nisu spremne da preduzmu nikakve mjere, kako bi uslovile dejstva Izraela.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva poziva sve strane sukoba na Bliskom istoku na uzdržanost i osuđuje sva dejstva koja vode stradanju civila.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.