Zašto je Mont Everest svake godine sve viši i viši?

0

Mont Everest, jedan od najviših vrhova svijeta, viši je za 15 do 50 metara zbog reke, jer dolazi do razaranja stena i soli, koje vodenim tokom dolaze do vrha, navodi nova studija. Ovaj vrh i dalje raste, kažu naučnici, dijelom zahvaljujući spajanju dva obližnja rječna sistema prije desetina hiljada godina.

Gubitak kopnene mase u slivu rijeke Arun, uzrokuje da najviši vrh na svijetu raste do 2 milimetra godišnje, naglasili su istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

„To je poput izbacivanja tereta sa broda. Brod postaje lakši i pluta na višem nivou. Slično tome, kada zemljište postane lakše, može da ispliva na višoj tački“, objasnio je autor studije Adam Smit za Bi-Bi-Si.

Pritisak od sudara indijske i evroazijske ploče prije 40-50 miliona godina formirao je Himalaje i tektonska ploča ostaje glavni razlog njihovog stalnog uspona. Ali mreža rijeke Arun je faktor koji doprinosi usponu planina, naglasio je tim naučnika.

Dok Arun teče kroz Himalaje, on odvaja materijal, u ovom slučaju rečno korito, od Zemljine kore. Ovo smanjuje silu na omotaču, sledećem sloju ispod kore, uzrokujući da se istanjena kora savija i lebdi prema gore. Taj efekat se zove izostatski odskok.

Ova sila koja potiskuje naviše, uzrokuje da se Everest i drugi susjedni vrhovi, pomjeraju prema gore, piše u istraživanju objavljenom u Nature Geoscience.

„Mont Everest i njegovi susjedni vrhovi rastu jer ih izostatski odskok podiže brže nego što ih erozija istroši. Možemo da vidimo kako rastu za oko dva milimetra godišnje pomoću GPS uređaja i tako bolje razumijemo šta to pokreće“, naglašava drugi koautor studije dr Metju Foks.

Reka Arun teče iz Tibeta u Nepal, spaja se sa dvije druge reke, postaje Kosi koja ulazi u sjevernu Indiju, pa se uliva se u Gang.

„Promjena visine Mont Everesta zaista naglašava dinamičnu prirodu Zemljine površine“, rekao je dr Ksu Han.

Neki geolozi koji nisu uključeni u studiju rekli su da je teorija vjerodostojna, ali da je mnogo toga u istraživanju još uvijek neizvjesno. Ali se zaključuje da, i pored ovih neizvjesnosti, mogućnost da je dio izuzetne visine Everesta povezan sa rekom predstavlja uzbudljivo otkriće.

„Osnovni proces koji je identifikovao tim je savršeno razuman“, kaže profesor Hju Sinkler koji nije bio uključen u studiju i naglašava da je „teško je predvideti usijecanja rijeke tako velikih slivova“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.