Lazović poklonio blindiranu „tojotu“ Zviceru, šef „Kavčana“ u njoj vozio Belivuka

0

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović poklonio blindirano vozilo „tojota“ optuženom šefu „kavačkog klana“ Radoju Zviceru.

O tome, kako tvrde u SDT-u, svjedoči komunikacija preko Skaj aplikacije koju su ostvarivali Petar Lazović, sin Zorana Lazovića, i odbjegli policajac Ljubo Milović, ali i dokumenta MUP-a i drugi dokazi, prenosi RTCG.

Portal Libertas objavio je danas naredbu specijalnog tužioca Miloša Šoškića o sprovođenju istrage protiv bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji su uhapšeni 14. aprila zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Lazović i Katnić se od tada nalaze u spuškom pritvoru. Odlukom Vrhovnog suda, njima pritvor može trajati do 14. oktobra.

Specijalno tužilaštvo do tada treba da odluči da li će protiv bivšeg kolege Katnića i Lazovića podići optužnicu i njom predložiti produženje pritvora ili će njih dvojica biti puštena na slobodu.

Kako se navodi u spisima SDT-a, Petar Lazovć navodi u poruci Miloviću preko Skaj aplikacije „ja tati kažem da me Born pitao ima li Ranko da prodaje koju blindu, jer mu treba nešto, a on mi rekao ‘uzećeš moju blindu i poklonićeš mu’. Ali ti ne pominji ništa još, nego da znaš“, napisao je Lazović.

„Pošteno vala“, odgovorio Milović.

U spisima SDT-a opisano je kako je Zvicer preuzeo vozilo, ali i način na koji je taj automobil registrovan.

Tužilaštvo navodi da ima još materijala koji ukazuju da je Lazović poklonio vozilo Zviceru.

„Ako se ima u vidu da je dana 26. januara 2021. godine zaustavljeno vozilo marke ‘Toyota’, registarskih oznaka PGJS898, što je konstatovano u patrolnom listu Uprave policije Stanice policije Kotor, patrolni list broj 163 od 27. januara 2021. godine, i da su u tom vozilu bili Radoje Zvicer i Veljko Belivuk, te da iz dopisa Ministarstva unutrašnjih poslova Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance broj 05-211/243/720 proizilazi da je to vozilo bilo registrovano do 13. februara 2021. godine, odnosno tačno do vremena kada se razgovara o činjenici da vozilu ističe registracija, to jasno proizilazi da da je to vozilo upravo vozilo koje je okrivljeni Zoran Lazović poklonio Radoju Zviceru“, navodi se u spisima SDT-a.

„Pozdravi mi Z, tu sam uvijek za vas“

Specijalno tužilaštvo navodi i da iz sadržine komunikacije ostvarene između Petra Lazovića i Darka Šarića proizialzi kakav je odnos između Darka Šarića i Zorana Lazovića.

Mlađi Lazović navodi u poruci Šariću 22. novembra 2020. godine „kako si brate, šta radiš“.

„Dobro je brate, šta radite vi? Kako je stari Vuk“, pitao je Šarić.

„Dobro, standardno. Vikend malo u lov“, odgovorio je Lazović.

„I kod mene nema ništa novo, sve neko čekanje i odlaganje. Pozdravi mi Z, tu sam uvijek za vas“, poručio je Šarić.

Lazović je zatim pitao „kako se držiš, zdravlje, vježbaš li“.

„To je dobro, i treniram, održavam se“, naveo je Šarić.

„To je najbitnije, evo te poz aco bemax“, dodao je Lazović.

„Pozdravi ga, i Tigra uvijek“; odgovio je Šarićm, tvrdi SDT.

Lazović i Katnić uhapšeni u 14. aprila

Milivoje Katnić i Zoran Lazović uhapšeni su u 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Terete se za učešće i stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi, osim Katnića, i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović.

Do hapšenja je došlo na osnovu saradnje tužilaštva sa Europolom, Agencijom Evropske unije (EU) za saradnju organa za sprovođenje zakona.

Katnić je bio glavni specijalni tužilac od 2015. do februara 2022. godine, kada je penzionisan.

Čađenović je bio njegov zamjenik. a uhapšen je u decembru 2022. zbog optužbi za veze sa „kavačkim klanom“.

Skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću

Poseban dio spisa SDT-a o Katniću i Lazoviću odnosi se na slučaj skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću 2021. godine.

Crnogorska policija im je tada ukinula zabranu ulaska u Crnu Goru.

Poslije desetodnevnog boravka u Crnoj Gori pri povratku u Srbiju uhapšeni su 4. februara 2021. godine.

Podaci Europola na osnovu presretnute Skaj aplikacije ukazuju da je vođa „kavačkog klana“ Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.