Održana manifestacija za mlade – Direkt Interkultura Montenegro

0

U organizaciji Direktorata za interkulturalizam Ministarstva ljudskih i manjinskih prava u Umjetničkom paviljonu (ULUCG) po treći put je održana manifestacija „Direkt Interkultura Montenegro 2024“.

Ova manifestacija ima za cilj promociju kreativnosti i stvaralaštva mladih kao društvene umjetnosti koja doprinosi socijalnim promjenama i jačanju društvene kohezije.

Pod motom „Jedni drugima pripadamo i svi planeti“, „Direkt Interkultura Montenegro 2024“ stavlja u prvi plan vrijednosti zasnovane na svijesti o međusobnoj povezanosti i međuzavisnosti svih bića, te našoj zajedničkoj planetarnoj pripadnosti.

Direktorat za interkulturalizam teži da manifestacija bude ne samo platforma za predstavljanje umjetnosti, tradicija i običaja, već i prilika za razmjenu znanja i iskustava, prevazilaženje barijera i izgradnju mostova među raznolikim kulturama.

U vremenu kada su različitosti često pogrešno shvaćene kao prepreke, ovakvi susreti nas podsjećaju da su one zapravo raznolikosti koje obogaćuju naše živote.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju, direktorica Direktorata za interkulturalizam, Ljudmila Mila Popović naglasila je da Direktorat promoviše univerzalne humanističke vrijednosti koje nas sve povezuju i iza kojih svi možemo stati.

“Prije izbora kao i poslije izbora, neminovno nam ostaje da osmislimo dobro naše individualne i kolektivne životne izbore, koji daju dugoročne smjernice svakom pojedincu, svakoj zajednici, naciji i cijelom svijetu. Mi se zaista nalazimo na prekretnici – biti ili ne biti. Crna Gora koja je na razmeđu istoka i zapada, sjevera i juga i ima specijalno mjesto, veliku odgovornost da baš mi modeliramo nešto što je dobro za budućnost svih”, kazala je Popović ističući da smo mi “građanska, progresivna, ekološka, država socijalne pravde i vjerujem da ćemo postati i zemlja interkulture”.

Partneri ovogodišnje manifestacije bili su NVO „Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP“ i NVO „Centar za omladinsku edukaciju“, kao i KUD „Duga“ čiji je film „Biser Crne Gore“, fondiran od strane Direktorata za interkulturalizam, premijerno prikazan.

Ovogodišnju manifestaciju svojim nastupima obogatili su talentovani učesnici Zerin Murić, Kristina Miljenović, Todor Mitrović, Nina Krivokapić i Seda Özyalçın Medenica, sa svojom International Arts Akademijom. Njihove kreativne izvedbe, izražene kroz muziku, poeziju i plesom, ukazuju na to da je budućnost Crne Gore u njegovanju i zaštiti prirodnog, kulturnog i ljudskog diverziteta.

Na kraju manifestacije, poslata je snažna poruka mira – da samo kroz razumijevanje, međusobno poštovanje, solidarnost i empatiju možemo graditi svijet u kojem se različitosti slave, a ne potiskuju. Interkulturalizam nas uči da jedinstvo ne znači jednoličnost, već da je u bogatstvu raznolikosti snaga za bolju i kvalitetniju budućnost svakog i svih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.