Savjetnik potpredsjednika Vlade na regionalnoj konferenciji na Jahorini: Raičević predstavio ključne aspekte Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028 i Akcioni plan za dvogodišnji period

0

Savjetnik Moma Koprivice, potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Vladan Raičević, učestvovao je na regionalnoj konferenciji koja se od 30. 09. do 01. 10. održala na Jahorini, a čija je tema bila: “Integritet privatnog sektora na Zapadnom Balkanu”, na kojoj je bio panelista u okviru druge sesije: “Antikorupcijske strategije i integritet privatnog sektora”.

Tokom izlaganja Raičević je iznio presjek stanja, te predstavio ključne aspekte Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028, kao i Akcioni plan za dvogodišnji period. Naglasio je da korupcija implicira višestruke posljedice po cjelokupno društvo i kao takva zahtijeva ozbiljnu sistemsku pozornost, političku stabilnost, kao i volju da se država na kvalitetan način obračuna sa takvim i sličnim problemima. Spomenuvši korelaciju između korupcije i organizovanog kriminala, Raičević se osvrnuo na slabosti sistema u prethodnom periodu, kao i na ozbiljne izazove sa kojima se država suočila nakon mirne tranzicije vlasti. Prezentovao je reformu institucija i njihovu spremnost za borbu protiv svih društveno negativnih pojava, kao i veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kroz diskusiju je naglasio da korupcija u privatnom sektoru predstavlja značajan izazov, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, te da će država preduzeti opšte mjere na prevenciji koruptivnog ponašanja uključujući i privatni sektor, jer se upravo taj sektor nalazi na prvoj liniji od izvora koruptivnih radnji i može da identifikuje neregularnosti vezane za korupciju. Predočio je određeni napredak, ali i naglasio da je potrebna snažna sistemska borba, te dodatno unapređenje zakonodavstva i antikorupcijskih politika, kako bi se postigli što bolji i konkretniji rezultati. Jačanje integriteta u poslovnom sektoru, nedvosmisleno je suštinski važna karika ukupne borbe protiv korupcije, naglasio je Raičević.

Na marginama konferencije koju je organizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNDOC), sastao se sa regionalnim predstavnicima Agencije za sprječavanje korupcije, pri čemu je izrazio potrebu za što boljom saradnjom u regionu i predložio da sljedeće godine Crna Gora bude domaćin regionalnog sastanka, na čemu je dobio podršku UNDOC-a.

 

(gov.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.