Glavni grad: Od 2018. do 2023. Upravi za statistiku nezakonito davani lične podatke iz registra vjenčanih

0

Nadzorom Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom, utvrđeno je da je od 2018. godine do juna 2023. godine Glavni grad Upravi za statistiku nezakonito davao lične podatke iz registra vjenčanih, odnosno podatake o sklopljenim brakovima, saopštila je gradska uprava Podgorice.

Podaci su, prema njihovim riječima, preuzimani i ustupani na šalteru matičarske službe Sekretarijata za lokalnu samoupravu na USB memoriji, uređaju koji nije bio u vlasništvu Glavnog grada i za koji nijesu obezbijeđene mjere zaštite.

“Kako je navedeno u zapisniku o nadzoru, ovakvim postupanjem došlo je do povrede četiri člana Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer za ovakvo davanje podataka ne postoji valjani pravni osnov iz Zakona o matičnim registrima i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U zapisniku o nadzoru AZLP-a ističe se da je uzeta izjava od lica, zaposlenog u Sekretarijatu, koje se bavilo predajom USB memorije sa ličnim podacima iz matičnog registra, i čija se izjava citira da se to činilo „na osnovu usmenog naloga od strane nekog službenika iz Sekretarijata čijeg se imena ne sjeća“”, stoji u saopštenju Glavnog grada.

Iz Glavnog grada podsjećaju da do 2019. godine na čelu Sekretarijata za lokalnu samoupravu bila je Mišela Manojlović, nakon nje – do jula 2023. godine Dragica Milačić, a od jula 2023. godine tu poziciju preuzima Slađana Anđušić, sadašnja sekretarka koja je, kažu, “zaustavila predaju fleške iz ruke u ruku na šalterima matičarske službe”.

“Ovo je još jedna u nizu zloupotreba koja je otkrivena u Glavnom gradu i očekujemo da će nadležne institucije pokrenuti odgovarajuće postupke”, poručuju iz Glavnog grada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.