Kakva degradacija funkcije: Predsjednik države prvo postao aktivista URE, a sad i kolumnista „Vijesti“

0

Crnogorski građani svakim danom svjedoče raznim anomalijama u svojoj državi, ali i kako direktnim, tako i indirektnim poniženjima koja im priređuju pojedinci i partije sa političke scene. Jedan od onih koji ne zaostaje u tome je i predsjednik države.

Jakov Milatović je prošao put od crnogorskoj javnosti nepoznatog „eksperta-apostola“ i ministra ekonomskog razvoja, preko kandidata za gradonačelnika Podgorice do predsjednika države. Međutim, umjesto da nastavi istom uzlaznom putanjom ili makar da se drži političkih visina do kojih je stigao uz pomoć građana, on je odlučio da je već sada vrijeme za silaznu putanju. Tako je prvo ušao u predizbornu kampanju za vanredne podgoričke izbore, podržao jednu listu, koja je ponijela i njegovo ime, a nakon nenadanog fijaska na izborima, odlučio je da možda treba da se okuša i kao kolumnista „Vijesti“ koje su ga zdušno podržavale otkako je odlučio da krene u nove političke avanture i postane „pristojni“ Crnogorac.

Ne zna se da li je to dio dila, da im on piše kolumne, a da ga oni promovišu, ali na portalu „Vijesti“ osvanuo je predsjednikov tekst: „Vrijeme je za suštinske promjene“.

U autorskom tekstu Milatović je odlučio da iznese svoj stav o podgoričkim izborima i trenutnom stanju na crnogorskoj političkoj sceni.

Jedna od rečenica koja privlači pažnju je sljedeća:

Lokalni izbori potvrdili su da građani Glavnog grada, gdje svoje biračko pravo ostvaruje jedna trećina ukupnog broja stanovnika Crne Gore, ne žele nastavak loše prakse u okviru novih političkih struktura.

Nejasno je da li Milatović živi u nekoj paralelnoj stvarnosti ili više ne umije zdravorazumski da rasuđuje.

Naime, više od 30% građana (glasači DPS-a, SEP-a, Bošnjačke stranke, itd.) pokazali su da žele povratak starog sistema, odnoso loše prakse, protiv koje se borila upravo tridesetovagustovska većina, odnosno „nove političke strukture“, kako ih on sada naziva. To je zabrinjavajuće, jer umjesto da svojim izjavama i tekstovima ne narušava započete procese, on odjednom napada „nove političke strukture“ i optužuje ih da su samo zamjena DPS-u.

U svakoj Vladi ima pojedinaca koji ne rade kako treba, ali kao obrazovan čovjek, predsjednik ne bi trebalo da generalizuje i upoređuje sve činioce nove vlasti sa onima koji su kreirali sistem koji je unazadio Crnu Goru. Neodgovorni pojedinci će biti sankcionisani, od predsjednika Vlade, nadležnih organa ili pak građana na sledećim izborima, što bi Milatović trebalo da zna.

„Vrijeme je za promjenu obrasca. U nadi da svojim djelovanjem podstičem taj proces, živim u uvjerenju da nijesam biran da bih bio dio “vladajuće elite”, koja je smijenila staru da bi vladala na isti način, već da sam dobio mandat da budem dio nove generacije crnogorskih političara, koji su dobili odgovornost da trasiraju put prosperitetnoj, pravednoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.“ – napisao je Milatović, a sa tim se slaže veliki broj građana. Međutim, kao veliki borac za demokratiju, promjene i evropske vrijednosti, predsjednik bi trebalo prvo da se fokusira na činjenicu da on predstavlja državu i sve građane, a ne neke medijske grupe ili samo 10% građana.

Milatović je primjetio da je „najveći dio građana otklon prema toj politici pokazao bojkotom – apstinencijom na ovim izborima, time jasno šaljući poruku svima šta misle o trenutnom stanju u crnogorskom društvu“, a zatim i dodao:

„Upravo zato moramo nastaviti proces neophodne tranzicije, koji uključuje suštinske reforme, a kažnjava improvizaciju i neodgovornost. To je jedini put do ostvarivanja naše EU Agende 2028 i punopravnog članstva Crne Gore u EU.“

Ne navodeći činjenicu da je veliki broj građana odlučio da uskrati povjerenje listi koju je upravo on zastupao i promovisao, Milatović je jasno poslao poruku da ga ne zabrinjava pad podrške njegovoj politici i da će on nastaviti tvrdoglavo da se miješa u sve političke procese, iako to ne spada u nadležnosti predsjednika države.

Ukoliko nastavi ovim tempom Milatović će možda po završetku predsjedničkog mandata imati mnogo više vremena za pisanje kolumni, jer građanima na rukovodećim funkcijama trebaju ljudi od akcije, koji će ispunjavati sve svoje obaveze i nadležnosti po Ustavom i zakonima utvrđenom načinu, ne miješajući se u rad drugih državnih funkcionera i organa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.