Herceg Novi: Talasi preko četiri metra

0
I pored jakog juga, u Gradskoj luci Herceg Novi noć je protekla mirno.

Sva plovila su sigurna, očekuju smirivanje nevremena i nadaju se da talasi nisu oštetili lukobran, kazao je za RTHN direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina.

– Kao što je i najavljeno crvenim meteo alarmom, talasi su zaista visoki, oko četiri metra, možda i preko. Neše područje je zahvatio jaki ciklon, ali očekujemo smirivanje nevremena negdje oko 12.00 sati i nadamo se da do tada neće biti nekih oštećenja na plovilima jer je noć prošla mirno, ostali su na bezbjednom. Prebacivanje lukobrana je konstantno sa svakim većim talasom, čitavom dužinom. Mi smo juče prijepodne uspjeli da skinemo prvih pet mostića da bi ih sačuvali, jer bi sigurno završili u moru, a ostavili smo dva na vrhu zbog gostiju koji dolaze, jer smo dan prije toga bili puni. Nautička sezona još traje, ali na vrijeme ne možemo da utičemo- kazao je on.

U Gradskoj luci se nadaju da lukobran nije oštećen, a prvu fazu sanacije očekuju iduće godine.

– Nadamo se da će do podne proteći bez oštećenja na plovilima, a nadam se da ni lukobran u gornjem dijelu nije oštećen. Ne možemo da priđemo, a kamere su nam zamućene zbog soli i velike vlage u vazduhu. Vidjećemo kad se smiri vrijeme, pretpostavljam da neće biti nekih većih oštećenja vidljivih okom. Ovo je prvi ciklon ove jeseni, a zima je tek pred nama. Ovo postaje problem generalno na Jadranu – plimni val se podiže sa jugom, što pravi dodatne probleme- kazao je Ukropina i poručio da sledeće godine očekuju makar prvu fazu sanacije lukobrana.

Vlasnici plovila u luci su na vrijeme ojačali vezove i dežuraju dok ne prođe nevrijeme. Među njima je Petar Vučković, kapetan na brodu „Petar“.

– Došao sam da obiđem svoje brodove, i da vidim da se nije nekom drugom odvezao brod. Odvezao se jedan gliser „Mamule“, pa smo ih zvali da dođu jer je veliko nevrijeme. Tokom noći je bilo alarmantno stanje, svi smo u pripravnosti i čekamo da se more smiri i da prođe ova elementarna nepogoda- poručio je Vučković.

Prema prognozi za pomorce, udari vjetra južnih smjerova će prijepodne biti 30-50 čvorova, a more talasasto do uzburkano. Vjetar će poslijepodne znatno oslabiti, i postepeno skrenuti na zapadni i sjeverozapadni, od sredine dana očekuje se i postepeno smirivanje mora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.