Izraelska vojska tokom noći izvela dosad najveći napad na Bejrut

0

Izrael je oko ponoći izveo napad na podzemni bunker u južnom predgrađu Bejruta u kojem se održavao sastanak kome je prisustvovao mogući novi lider Hezbolaha Hašem Safiedin sa drugim visokim zvaničnicima te libanske grupe, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na tri neimenovana izraelska zvaničnika.

Nije poznato da li je Safiedin povrijeđen u izraelskom udaru, koji je, navodno, bio jedan od najsnažnijih od početka sukoba Izraela i Hezbolaha.

Safiedin, rođak ubijenog vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, dugo je jedan od visokih zvaničnika organizacije i smatran je kandidatom za njenog novog generalnog sekretara, navodi „Njujork tajms“.

Izraelski zvaničnici ranije su izjavili za američki list da je Safiedin jedan od rijetkih visokih lidera Hezbolaha koji nije bio prisutan na lokaciji koju je Izrael napao prošlog petka, kada je ubijen Nasralah.

Noćašnji napad je znak da Izrael nije odustao od namjere da eliminiše vođstvo Hezbolaha, gotovo nedjelju dana nakon što je Nasralah ubijen, ocjenjuje „Njujork tajms“.

Jake eksplozije zabilježene su tokom noći u Bejrutu, a mediji su prenijeli da su iznad libanske prijestonice viđeni borbeni avioni, kao i dim.

Libansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je šire područje aerodroma pogođeno najmanje jednom.

U poslednja dvadeset četiri sata u Libanu je poginulo najmanje 37 ljudi, dok je ranjena 151 osoba, objavilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Broj poginulih u napadu Izraela na izbeglički kamp Tulkarem na sjeveru okupirane Zapadne obale, u međuvremenu se povećao na 18, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Prethodno je saopšteno da je najmanje 16 osoba poginulo u tom napadu, jednom od najsmrtonosnijih vazdušnih udara na Zapadnoj obali u poslednje vrijeme.

Palestinsko ministarstvo navodi da spasioci hitno prebacuju povrijeđene u bolnicu i traže preživjele, prenosi „Al Džazira“.

Zvaničnik izbjegličkog kampa u Tulkaremu Fejsal Salama izjavio je da je izraelska vojska napad izvela lovcem F-16.

Izraelska vojska saopštila je da je meta napada bio šef lokalne mreže Hamasa u Tulkaremu Zahi Jaser Abd al-Razek Oufi, kao i da je i nekoliko drugih operativaca takođe ubijeno u napadu, prenosi „Tajms of Izrael“.

Hamas je osudio napad, a izraelska vojska navodi da je Oufi planirao planirao i predvodio pokušaj napada automobilom-bombom u blizini naselja Ateret prošlog mjeseca.

Prema izraelskoj vojsci, Oufi je bio uključen i u obezbjeđivanje oružja drugim operativcima Hamasa koji su nedavno izveli brojne napade na Zapadnoj obali i u Izraelu.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.