Privremeno blokiran stan Zorana Lazovića uknjižen na Bemax

0

Podgorički Viši sud privremeno je blokirao luksuzni stan u budvanskoj zgradi ,,Perla“ uknjižen na građevinsku kompaniju Bemax za koji Specijalno tužilaštvo SDT tvrdi da je u stvarnom vlasništvu nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Stan je blokiran u sklopu finansijske istrage koja je pokrenuta paralelno sa istragom Specijalnog tužilaštva protiv Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji se sumnjiče da su, zloupotrebljavajući položaj, učestvovali u skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom saradniku Marku Miljkoviću.

Radi se o apartmanu od 120 metara kvadratnih koji je u listu nepokretnosti upisan kao stoprocentna svojina građevinske kompanije Bemax sa naznakon da je vanknjižni vlasnik Zoran Lazović. Branilac Zorana Lazovića, advokat Stefan Jovanović najavio je žalbu na ovo rješenje sudije za istragu Višeg suda u Podgorici tvrdeći da su tvrdnje tužilaštva paušalne jer nema dokaza da ta nekretnina uopšte pripada njegovom branjeniku.

“Stvarni vlasnik apartmana već duži niz godina je kompanija Bemax, a o tome kako je stekao pravo svojine postoje pisani dokazi i dokumentacija. Sa druge strane, tužilaštvo ignoriše pisane dokaze, a svoju tezu da se radi o stanu Lazovića temelji na činjenici da je u tom stanu pronađena propusnica za hotel ,,Mediteran“ koja glasi na ime Zoranovog sina. Očekivao sam jače dokaze od propusnice za hotel”,  kazao je advokat Jovanović.

Dodao je i da je tužilaštvo predložilo DNK vještačenje u cilju utvrđivanja prava svojine, ali da je po njemu taj potez nelogičan jer onda bismo po tom osnovu svi mogli da budemo vlasnici muzeja, restorana, lokala koje smo posjetili.

On je precizirao da je Bemax vlasnik pomenute nepokretnosti još od decembra 2017. godina.

Advokat Jovanović smatra da rješenje sudije za istragu Višeg suda ne može opstati jer je u suprotnosti sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, koji jasno definiše koji su uslovi za sticanje prava svojine. On je dodao da ukoliko ova odluka Višeg suda opstane, neminovno je da dođe do urušavanja Zakona o svojinsko-pravnim odnosima čime se stvara loša praksa.

“Propusnica za bazen ne može biti osnov za sticanje prava svojine na nekoj nepokretnosti. Sud je ignorisao ugovore zaključene kod notara, a koji svjedoče o načinu sticanja ove nepokretnosti”, rekao je on.

U prilog tvrdnji da stan ne pripada Lazoviću, advokat Jovanović je naveo da nakon hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera policija je pretresla sve objekte koje koristi porodica Lazović i da ni u jednom nije nađen ključ od stana u Budvi.

Viši sud je privremeno blokirao i imovinu bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u mjestu Bajramovica za koje je Specijalno tužilaštvo sumnja da potiče od nelegalnog novca. Do tog zaključka su došli nakon što je vještačenjem utvrđeno da je za izgradnju objekata u Bajramovici bilo potrebno utrošiti 735.000 eura, dok su s a druge strane prihodi Katnića, njegove supruge, kćerke i sina u vrijeme izgradnje od marta 2019. do 2023. godine iznosili ukupno 205.000 eura Lazović i Katnić uhapšeni su 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje za učešće i stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi osim Katnića i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović. Do hapšenja je došlo na osnovu saradnje tužilaštva sa EUROPOL -om, Agencijom Evropske unije (EU) za saradnju organa za sprovođenje zakona. Lazović se tereti da je 3. decembra 2020. godine naložio Katniću da se, na zahtjev Radoja Zvicera, ne pokreće krivični postupak protiv pripadnika kavačke kriminalne organizacije Duška Roganovića, što je sve tražio Petar Lazović koji je bio infiltriran u kriminalnu organizaciju.

Lazoviću i Katniću pritvor je određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 16. aprila 2024. godine, a produžen rješenjem vijeća tog suda 13. maja 2024. godine, tako da po rješenju Vrhovnog suda Crne Gore pritvor može trajati do 14. oktobra 2024. godine.

(POBJEDA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.