Pepić: Izbori kod nas još nisu dan demokratije, nego lov partija na mandate

0

Izborna komisija Glavnog grada odbila je svih 14 prigovora liste Pokret Naprijed.

Vuk Kadić, nosilac liste PN, izjavio je za Gradsku RTV da zvaničan odgovor još nisu dobili, ali je potvrdio da će žalbe svakako uputiti i Državnoj izbornoj komisiji.

Građanski aktivista Dževdet Pepić ocijenio da će sa trenutnim izbornim zakodavstvom uvijek biti problema i sličnih prigovora.

„Uslovi u kojima učestvuju političke partije u Crnoj Gori su takvi da ako njima nešto ide u prilog, onda je sve u redu, a u suprotnom nije. Stoga situaciju u kojoj ne znamo da li će se izbori u Glavnom gradu na nekim mjestima ponoviti nikako ne čudi“, rekao je Pepića.

Ne čudi ga, kako je dodao, što bi neke obradovalo ponavljanje izbora, dok bi drugima ulilo strah.

“Ono što se postavlja pitanje sad – ako mi tako dolazimo do cenzusa, onda šta je sa biračima. Jer, i da se ponove izbori na tom mjestu, da li će neko glasati za partiju Markovića ili nekog drugog“, upitao je Pepić.

Osnovno je profesionalizovati Državnu izbornu komisiju, jer jedino tako mogu nestati priče o potencijalnom izbornom inženjeringu, stava je Pepić.

“Bio bih izuzetno naivan ako bih rekao da izbornog inženjeringa nema. Svakako da ga ima, i ono što moram da kažem – većini u Crnoj Gori je ta politička principijelnost je strana“, istakao je Pepić.

Naglasio je da su Crnoj Gori potrebne otvorene liste, i sve dok ih ne budemo imali, brojni problemi biće prisutni.

„Ono što moramo da shvatimo kao društvo jeste da ipak izbori kod nas još uvijek nisu dan demokratije, nego je više lov partija na mandate“, poručio je Pepić, a prenosi Gradski.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.