Kalezić: Tri velike grupacije iz tridesetoavgustovske većine treba da sjednu i na nivou principa formiraju vlast u Podgorici

0

Sve tri velike grupacije iz tridesetoavgustovske većine treba da sjednu, da se na nivou principa dogovore šta se konkretno može uraditi u brzom roku i da daju podršku jednom od njihova tri kandidata za gradonačelnika Podgorice, kazao je danas, gostujući u Info plusu na Adria televiziji, politički analitičar Predrag Kalezić.

On je ocijenio da su protekli vanredni izbori u glavnom gradu najdemokratičniji u dugoj istoriji parlamentarizma.

“Takav demokratski iskorak nije zabilježen, miran i pristojan dan”, naglasio je Kalezić.

Osvrnuo se i na nisku izlaznost.

“Uzrok takve izlaznosti je, u prvom redu, to da više ne postoje velike teme, odnosno narativ iz doba DPS-a (…) ljudi su, jednostavno ležerni”, kazao je Kalezić i dodao i da je dio građana donekle nezadovoljan rezultatima partija pobjednica 30. avgusta.

Smatra da nije bilo velikih iznenađenja.

“Osim te niske izlaznosti, koja je uslovila da velike liste, u prvom redu Demokratska partija socijalista i Za budućnost Podgorice, imaju nešto veći rezultat”, istakao je.

Rekao je i da najviše zadovoljan može da bude Preokret.

“Jer oni prvi put ulaze u parlament, a što se tiče nezadovoljstva – čini mi se da je nezadovoljan Pokret Naprijed, Vuka Kadića, jer im je falilo oko 200 glasova za ulazak u Skupštinu Glavnog grada”, ocijenio je Kalezić.

Na pitanje da li vjeruje u mogućnost brzog dogovora o novoj lokalnoj vlasti ili ne isključuje ni nove izbore, odgovorio je da nijednu mogućnost ne treba isključiti.

“Crnogorska politička scena je pokazala da može biti vrlo dinamična. Cijenim da je mudro krenuti u nove izborne dogovore sa aspekta principa aktivnosti koje će biti na dobrobit građana. Građani očekuju konkretno ispunjenje izbornih obećanja”, naglasio je i dodao da bi tri velike grupacije iz tridesetoavgustovske većine trebalo da sjednu i da se dogovore šta se konkretno može uraditi u brzom roku i da bi on oročio tu vlast na što kraće vrijeme.

DPS je, kazao je, još dobrano nereformisan, iako je formalno izvršen proces reforme.

“U noći slavlja vidjelo se da je Milo Đukanović još živ u politici, da i dalje direktno i važno utiče na politiku DPS-a. Zato mislim da DPS još dugo neće biti u poziciji da može da ima ozbiljan uticaj u crnogorskom političkom prostoru”, naveo je politički analitičar.

Istakao je i da su stranke koje, kako je rekao, “nose Vladu”, dobile dosta ozbiljnu poruku birača.

“A, sa druge strane, očekujemo i važno obraćanja predsjednika Jakova Milatovića, koji je takođe bio učesnik na izborima. Mnogo toga će zavisiti od njegovih stavova i razmišljanja”, zaključio je Kalezić

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.