Selaković iz Pariza: Srbija spremna da bude članica Međunarodne organizacije Frankofonije

0

Srbija je danas poslala poruku, da je spremna da, kada se za to steknu uslovi i kada dobije potpunu podršku, stekne i status punog člana u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, rekao je za Tan‌jug ministar kulture Nikola Selaković, posle obraćanja na plenarnoj sjednici 45. Ministarske konferencije u Parizu.

„Vrijedno radimo i trudimo se da ispunjavamo one uslove koji će biti neophodni da bismo postali i punopravna članica ove međunarodne organizacije. Kada govorimo o međunarodnoj organizaciji, ono što je važno da naši građani znaju, to je organizacija gdje su okupljene mnoge nama prijateljske zemlje. Dakle, ne samo kada je u pitanju Francuska Republika, već i veliki broj država na prvom mjestu sa afričkog kontinenta, ali i Azije. To su zemlje koje nama tradicionalno pružaju podršku u onim vitalnim pitanjima koja su od interesa za Republiku Srbiju, kao što je pitanje Kosova i Metohije, ali i kao što je bilo i pitanje Rezolucije u Generalnoj skuštini UN“, rekao je Selaković.

On je podsjetio da je riječ o organizaciji koja okuplja države, ali i nedržavne entitete, ukupno 88 njih, kao i da Srbija spada u red 7 pridruženih članova, još od 2018. godine.

„Primarno, ova međunarodna organizacija je zajednica onih koji govore francuskim jezikom i u kojima postoji ozbiljno duga tradicija korišćenja francuskog, kao što je to slučaj sa našom zemljom, u kojoj za sada 4,3 odsto našeg stanovništva govori francuski jezik, preko 100.000 učenika u našem osnovnom i srednjoškolskom obrazovnom sistemu izučava francuski jezik i književnost. Taj jezik nas povezuje, ne samo sa francuskom fenomenalnom kulturom, već nam omogućava interkulturalnu razmjenu sa onim zemljama gdje se francuski jezik govori, a to je ogromno francusko govorno područje, koje pokriva preko 330 miliona ljudi na planeti“, ukazao je Selaković.

Ističe i da je iskoristio priliku da pozove sve naše prijatelje iz Međunarodne organizacije Frankofonije koji su zainteresovani da dođu u Beograd 2027. godine i da uzmu učešće u specijalizovanoj svetskoj izložbi EKSPO.

„Naročito je to važno, zbog toga što je najveći dio država koje su okupljene u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije podržao kandidaturu Srbije i zahvaljujući čijim glasovima smo uspjeli da dobijemo organizaciju tog prestižnog svjetskog događaja“, istakao je Selaković.

Osim učešća na 45. ministarskoj konferenciji, Selaković sjutra će učestvovati na 19. Samitu Frankofonije, kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Sa jedne strane velika je čast biti izaslanik predsjednika Vučića danas ovdje u Francuskoj, u kojoj se odnos i slika prema Srbiji mijenja. U najvećoj mjeri to je zasluga ličnih odnosa predsjednika Vučića sa predsjednikom Makronom, koji su najviši u poslednjih nekoliko decenija, kada pričamo o odnosima predsjednika država“, rekao je Selaković.

Navodi i da su svi prijemi i događaji u okviru samita odlična prilika da razgovara sa kolegama iz različitih djelova svijeta.

„Danas sam bio u prilici da razgovaram sa nekim ministrima sa teritorije afričkog kontinenta, iz Obale Slonovače i Kameruna. Večeras, ali i sjutra kada počne samit, biću u prilici da razgovaram sa mnogim kolegama. Ovo je odlična prilika da se zastupaju srpski interesi, da se širi priča o onome što jeste napredak Srbije, što jeste njen ekonomski razvoj, o onome što privlači mnoge naše prijatelje da sa Srbijom još više i intezivnije sarađuju. Svakako, to je i odlična platforma za razgovore o temama vitalnim za Srbiju, sigurno i o temi Kosova i Metohije“, zaključio je Selaković, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.