Stejt department: Brzina i obim restrukturiranja ruske vojske kod nas izazivaju ozbiljnu anksioznost

0

Vašington je veoma zabrinut zbog brzog „restrukturiranja“ ruske vojske i djelimično to pripisuje „ozbiljnim“ vezama Moskve sa Kinom, rekao je zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel.

Govoreći o sukobu u Ukrajini u intervjuu koji je organizovao vašingtonski tink tank Karnegijeva fondacija za međunarodni mir, Kembel je izjavio da „ono što smo vidjeli tokom poslednje dvije godine prestavlja restrukturiranje ruske vojske, čija brzina i odlučnost nas je, iskreno, iznenadila“.

Kembel je dodao da je to izazvalo „ozbiljnu anksioznost“ na Zapadu.

Na pitanje da li su SAD bile previše oprezne pri naoružavanju Kijeva, zvaničnik je istakao da je Vašington „daleko najveći pružalac pomoći Ukrajini“ i da je većina pomoći isporučena „na vrijeme“.

Kembel je dalje tvrdio da je ruska vojna industrija povećala proizvodnju zahvaljujući stranoj pomoći, posebno iz Kine.

Stejt department je potcjenio koliko su Mosvka i Peking postali bliski, tvrdio je on, slično kao što su prethodne generacije američkih diplomata potcjenjivale dubinu kinesko-sovjetske podjele.

Odnosi između Pekinga i Moskve su „vjerovatno najstrašniji i najvažniji bilateralni angažman na globalnom nivou danas koji moramo da uzmemo u obzir i na koji moramo da odgovorimo“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Zapad je svjestan da će rješavanje ukrajinskog sukoba zahtjevati diplomatski angažman sa Rusijom „u ne tako dalekoj budućnosti“, naveo je Kembel, ističući da Vašington ima određene crvene linije.

„Ulozi za nas su veliki, ne možemo sebi da priuštimo da prihvatimo ishod koji je nepovoljan do te mjere da bi Rusija ili Kina izašli iz ovoga misleći da ovaj scenario treba da se ponovi na drugom mjestu“, rekao je zamjenik sekretara.

Navedeni ciljevi Moskve u sukobu uključuju vojnu neutralnost Kijeva sa ograničenim oružanim snagama, promjenu diskriminatorne politike protiv etničkih Rusa od strane Kijeva i uklanjanje radikalnih ukrajinskih nacionalista sa vlasti.

Rusija je takođe zahtjevala da se Kijev odrekne pretenzija na teritorije koje su se u međuvremenu opredelile za sjedinjenje s Ruskom Federacijom.

Vladimir Zelenski otputovao je prošlog mjeseca u SAD da predstavi svoj „plan pobjede“, prema kojem su američki zvaničnici navodno skeptični. Kijev nastoji da vojno porazi Rusiju uz pomoć Zapada.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.