Sijarto pozvao na razgovor njemačku ambasadorku: Skandalozna izjava o Mađarskoj u očiglednoj političkoj kampanji protiv Orbana

0

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, pozvao je na razgovor njemačku ambasadorku Juliju Gros, zbog njenih, kako navodi „Mađar nemzet“, skandaloznih izjava o Mađarskoj, tokom proslave Dana njemačkog jedinstva u Budimpešti.

U svom uvodnom govoru na prijemu povodom njemačkog nacionalnog praznika, Julija Gros, podsjećajući na značajnu ulogu Mađara u ponovnom ujedinjenju Njemačke, navela je da je u to vrijeme, i po pristupanju te zemlje u EU, Budimpešta stekla „značajan kapital povjerenja“.

„Trenutno sa zabrinutošću vidimo da mađarska vlada ovaj kapital dovodi u opasnost kao političku opkladu sa potpuno neizvjesnim ciljem i neizvjesnim ishodom. Povjerenje je u poslednje vrijeme sve više poljuljano“, rekla je ona, kritikujući mirovnu misiju premijera Viktora Orbana, kao i „farsu oko pristupanja Finske i Švedske NATO-u“.

Između ostalog, rekla je i da pretpostavlja da „vi, mađarski birači – nije važno koje ste političke orijentacije – sve češće postavljate pitanje: kako to služi mojim interesima, u kojoj mjeri ovo čini život u Mađarskoj bolje“.

„Ako želite da se približimo svakom drugo opet, ako želite da Mađarska bude i on može da koristi svoj kapital povjerenja u korist svojih građana, ako želite da ono što čini njemačko-mađarsko prijateljstvo ponovo postane vidljivije, recite to da se čuje. Recite svojim prijateljima, članovima porodice, kolegama, gradonačelnicima, parlamentarcima, predstavnicima vlade“, istakla je njemačka ambasadorka, u očiglednoj političkoj kampanji protiv Orbana.

Sijarto je, zato, ističući da je zbog mješanja u unutrašnju politiku, pozvao ambasadorku na razgovor, naveo da Mađarska očekuje poštovanje od ambasadora koji služe u toj zemlji, te da je zato istup predstavnice Njemačke „potpuno neprihvatljiv“.

 

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.