Bečić: Crna Gora i njene institucije moraju uvijek biti iznad svakog pojedinca, svake strukture, moraju uvijek biti jače od bilo koje organizovane kriminalne grupe

0

Zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, Aleksa Bečić, obratio se Svečanoj akademiji, organizovanoj u čast Dana unutrašnjih poslova.

Uputivši čestitke svim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova, u svom obraćanju Bečić se posebno obratio njima:

,,Čestitam vam veliki dan, dan koji je, kao što ste vidjeli, veoma duboko ukorijenjen u onome što je crnogorska istorija, a temelje svega toga je svojevremeno udarila slavna dinastija Petrovića.

Kao koordinator organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i kao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, dozvolite mi na početku da pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, izrazim jednu ogromnu zahvalnost.

Hvala vam na istrajnosti koju pokazujete, jer vrlo često, i to ne kažem slučajno, usljed kadrovskih deficita kojima svjedočimo, ulažete nadčovječanske napore da bi odgovorili svim izazovima i obavezama koje stoje pred nama.

Hvala vam na hrabrosti koju pokazujete, jer se vrlo često susrijećete sa opasnim, organizovanim i finansijski potkovanim učiniocima krivičnih djela, odnosno članovima i šefovima organizovanih kriminalnih grupa.

Hvala vam što zajedno sa nama obnavljate zdravi sistem vrijednosti, što zajedno vraćamo moralnost i hvala svima u ovoj sali, hvala vama koji ćete večeras biti nagrađeni, hvala mnogima izvan ove sale koji su nam mnogo pomogli u ovih 11 mjeseci da imamo ovakve rezultate, hvala vam što ste uvijek čuvali časnu uniformu crnogorskih bezbjednosnih službi, zato što ste uvijek u nju gledali kao u svetinju i zato što je nikad, za razliku od nekih nijeste obrukali. To vam je i moja zahvalnost, ali i zahvalnost svakog poštenog građanina ove zemlje, svakog istinskog patriote i rodoljuba. Znam da se suočavate sa brojnim izazovima, znate i sami i da smo mi zatekli vrlo složeno i teško nasljeđe i u dijelu kadrovskih deficita i operativno-tehničkih deficita i normativnih deficita i urušenog sistema vrijednosti. Ali smo radili zajedno sa vama ovih 11 mjeseci i vidjeli ste, zahvaljujući snažnoj podršci i Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Biroa za operativnu koordinaciju i Vlade Crne Gore i Skupštine Crne Gore, usvojen je inovirani Zakon o unutrašnjim poslovima, koji će nam omogućiti, vjerujem vrlo brzo, da ubrizgamo jednu jaku, prijeko potrebnu kadrovsku injekciju našem Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, da damo šansu jednoj novoj plejadi mladih ljudi, koji će i osnažiti i podmladiti naše policijske strukture. Naravno i u dijelu operativno-tehničkih pretpostavki vidjeli ste da je u kratkom roku riješeno decenijsko goruće pitanje, nabavljena su nova policijska vozila, napravljene su velike uštede pri toj nabavci u državnom budžetu. Nadam se da ćemo vrlo brzo stvoriti pretpostavke da konačno dobijete i nove policijske uniforme nakon skoro deceniju čekanja, a svakog dana radimo i na normativnom uređenju tog pitanja, jer moramo da sistem učinimo efikasnijim, moramo da smanjimo birokratske procedure, jer prosto bezbjednosni sektor se mora posmatrati onako kako treba i zaslužuje. A u bezbjednosnom sektoru je efikasnost i pravovremenost u nabavkama, u adekvatnim sredstvima i opremi vrlo važna i vrlo bitna. Pomenuo sam i normativne deficite koje smo zatekli kad smo preuzeli vlast prije 11 mjeseci. Pogledajte izvještaj Evropske komisije za prethodnu godinu. Vidjećete vrlo mali stepen ispunjenosti onoga što je usvajanje adekvatnih akata prethodnika, a koja je vezana za usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom. Ali nismo čekali ni časa. Prionuli smo na posao, usvojeno je više važnih zakona, takodje Ministarstvo unutrašnjih poslova je dalo možda i ključni pečat da bi se došlo do dobijanja istorijskog IBAR-a.

Usvojili smo veliki broj podzakonskih akata, a posebno sam ponosan što su izradjene dvije veoma obimne, vrlo važne, vrlo izazovne strategije. Strategiju bezbijednosti u saobraćaju koja je usvojena finalno, očekujem nakon skorog dobijanja konačnog mišljenja Evropske komisije, da usvojimo i Strategiju o borbi protiv transnacionalnog kriminala. Tako da očekujem da će ovo sve biti prepoznato u novom izvještaju Evropske komisije i da će se zaista ovo značajno normativno unapređenje adekvatno vrjednovati. Dolazimo i do ove četvrte kategorije ili deficita koji smo zatekli, a to je urušavanje sistema vrijednosti. I ono na čemu ja insistiram i uvijek ću insistirati, a to je moralnost. Tako da sam i kao koordinator BOK-a na svakoj sjednici zajedno sa članovima BOK-a insistirao, a ministar je to zaista uvijek velikodušno prihvatao, i zahvalnost ministru što smo konačno usvojili Pravilnik o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika.

Čeka naše unutrašnje organizacione jedinice, koje se bave kontrolom, antikorupcijom i, naravno, Komisiju za utvrđivanje bezbjednosnih smetnji još mnogo posla, iako su i ovih 11 mjeseci postigli veoma zavidne rezultate koji su po nekoliko puta bolji od onih kojima smo svjedočili u prethodnom periodu. Prosto, uvaženi prijatelji, zalažem se i zalagaću se za potpuno čist bezbjednosni sektor. Bezbjednosni sektor i policijske strukture koje su apsolutno očišćene od kriminala, korupcije i bilo koje vrste nedozvoljenog uticaja. I nemam takav odnos samo prema policijskim strukturama ili bezbjednosnom sektoru. Moja maksima, moj san, moja želja je da izgradimo sistem u kom će svaki član Vlade, svaki poslanik, svaki javni funkcioner, svaki inspektor, svaki policajac, što bi naš narod rekao, kad ga probudite u pola dana, u pola noći, znati da objasni svoje prihode i znati da opravda svaki segment svog životnog stila i svoje imovine. E to je sistem kom mi težimo. To je zdrav sistem, to su jake institucije i to je uređena država.

Želim ovom prilikom da istaknem da sam kao potpredsjednik Vlade za bezbjednost veoma ponosan na izvanrednu saradnju i povjerenje koje postoji između organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i po njihovim riječima, po riječima tih sjajnih profesionalaca, kako kažu da je to na istorijskom maksimumu. Ja vidim, kao neko ko je na čelu tog sektora, jedno povjerenje, jedno zajedništvo, jedinstvo, timski duh i to je veoma važno. Na šta sam još ponosan? Ponosan sam na odličnu saradnju koju imamo između bezbjednosnog sektora i tužilačke organizacije. Takođe, jedan zdrav institucionalni odnos gdje se niko nikom ne miješa u ono što su njegove nadležnosti, ali gdje zajedno sabiramo brojne uspjehe za crnogorsko društvo i njegov dalji evropski put. To povjerenje koje imamo unutar zemlje je dodatno unaprijeđeno i našim zajedničkim povjerenjem koje imamo sa međunarodnim partnerima. U prvom redu Europolom i Interpolom. I zato, zbog toga, kao posljedica svih ovih odnosa svjedočimo ovim istorijskim rezultatima na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Čuli ste, od uvaženog ministra Šaranovića, zaista vrlo koncizno, detaljno i sadržajno rezultate koji su postignuti. Ja ću istaći još jednom, neke možda pomenuti, ono što je negdje suština djelovanja u ovih 11 mjeseci. Čuli ste, 95% rasvijetljenost svih krivičnih djela. 91% rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom učiniocu. Uhapšeno i procesuirano oko 600 članova organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica. Procesuirano, već mogu reći sa jučerašnjim danom, oko 700 krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminaliteta. Oko 300 iz oblasti opojnih droga. Preko 120 iz oblasti korupcije, kao što vidite, sa naglaskom na visoku korupciju. U ovih 11 mjeseci locirano je i lišeno slobode oko 100 međunarodno traženih bjegunaca. Ali ono što želim posebno istaći, jer imamo jedan novi nacionalni prioritet u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji je utvrdilo Vijeće za nacionalnu bezbjednost na predlog BOK-a, a to je ekološki kriminalitet. Posebno sam ponosan što smo u odnosu na taj novi nacionalni prioritet za nekoliko mjeseci uspjeli da svjedočimo oko 150 procesuiranih krivičnih djela iz oblasti ekološkog kriminala.

Tako da vidite zaista da ovaj sektor i ovi sjajni ljudi rade svoj posao da unaprijeđujemo sistem. Ali ono što želim pri samom kraju da istaknem, jer vrlo često ima podmetanja, ima manipulacija, ima zloupotreba i zato to želim posebno istaći, svi ovi rezultati i svo ovo djelovanje koje ste čuli je posljedica apsolutno neselektivnog, nepristrasnog i profesionalnog odnosa. Ove ljude ovdje, njihove kolege, predstavnike bezbjednosnog sektora koji postupaju u saradnji i po nalozima tužilaštva, ne interesuje ni kako se ko zove, ni preziva, ni koje je vjere, ni nacije, ni političke pripadnosti. Oni postupaju samo u odnosu na ono da li ima dovoljno dokaza da se utvrdi osnov sumnje da je neko učinio krivično djelo ili nema. U ovoj zemlji vidjeli ste za ovih 11 mjeseci nema povlašćenih, nema nedodirljivih i ja vjerujem da će se ovo nastaviti i da nikada više niko neće biti jači od države Crne Gore. Država Crna Gora i njene institucije moraju uvijek biti iznad svakog pojedinca, iznad svake strukture, moraju uvijek biti jače od bilo koje organizovane kriminalne grupe i svaku tu utakmicu dovesti do kraja. Jer tako se dolazi i do čistog i profesionalnog bezbjednosnog sektora. Tako se dolazi i do jakih institucija, a tako se dolazi i do pravno uređene i vječne države. Jer svi smo mi rukovodioci, to je prirodno, prolazni, ali jake institucije čuvaju vječnu i otpornu državu.

Zato vas, uvažene kolege, na samom kraju molim, čuvajte naše granice. Čuvajte našu prelijepu obalu. Čuvajte naše divne rijeke i šume. Čuvajte bezbijednost naših građana. Čuvajte timski duh, jer pobjede ostvaruju kolektivi i timovi, a nikada pojedinci. Čuvajte ličnu slobodu, jer sloboda je nešto što ako jednom izgubite, nikada više ne možete povratiti. Čuvajte i jačajte institucije. Borimo se još jače i odlučnije protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer tako čuvamo Crnu Goru, našu svetinju i našu jedinu otadžbinu. A nema veće časti za jednog čovjeka nego služiti i braniti svoju državu i svoj narod. U to ime živio čist, častan i profesionalan bezbjednosni sektor, živjele jake institucije, živjela slobodna, pravno uređena i vječna Crna Gora“, zaključio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.