Rusija zaplijenila 372 miliona dolara od američkih banaka

0

Arbitražni sud Moskovske oblasti zaplijenio je sredstva američkih banaka Bank of New York Mellon i JP Morgan Chase Bank u ruskim podružnicama banaka Citibank i JP Morgan Bank International na osnovu zahtjeva Generalnog tužilaštva Rusije.

Ove privremene mjere su donijte u okviru tužbe Generalnog tužilaštva protiv Savjeta nacionalne bezbjednosti i odbrane Ukrajine, Narodne banke Ukrajine, državnog preduzeća Nacionalni fond investicija Ukrajine i pomenutih američkih banaka, prenose RIA Novosti.

Prema izvoru upoznatom sa tužbenim zahtjevom, Generalno tužilaštvo traži da se radnje tuženih strana u vezi sa oduzimanjem imovine Međunarodne rezervne banke (MRB), koja je ranije bila podružnica Sberbanke u Ukrajini, proglase nezakonitim i štetnim po prava i interese Rusije.

Suma od 372 miliona dolara odnosi se na sredstva koja su se nalazila na korespondentskim računima MRB u Bank of New York Mellon i JP Morgan Chase Bank.

Generalno tužilaštvo traži da se oko 6,3 milijarde rubalja (66 miliona dolara), koje se nalaze na računu Bank of New York Mellon u Citibanci, prenese na Sberbanku. Za nadoknadu ostatka štete predviđeno je korišćenje sredstava JP Morgan Chase Bank, koja se nalaze u njenoj ruskoj podružnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.