MMF u Srbiji: Sastanak sa predsjednikom Vučićem i predstavnicima Ministarstva finansija i NBS

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen o ekonomskim reformama, strateškim planovima za dalji razvoj naše zemlje i jačanju saradnje.

Vučić je sa Misijom MMF razgovarao o projekcijama za predstojeći period, analizama rizika i kretanjima na tržištu, kao i o očekivanom prilivu stranih direktnih investicija i fiskalnoj disciplini.

„Istakao sam odlične rezultate postignute u prethodnom periodu, posebno u pogledu pada inflacije i mera u pogledu kontrole inflatornih udara, jačanja tržišta rada i nikad većih rezervi koje su nam danas na raspolaganju“, objavio je Vučić na instagramu.

Predsjednik je ocijenio da je Srbija, kroz ozbiljne mjere i dobra predviđanja, zabilježila snažan rast uprkos energetskoj krizi, kao i da nastavlja da ulaže u neophodnu infrastrukturu i druge kapitalne projekte, kako bi dodatno pospješila priliv novih investicija.

„Razmjenili smo mišljenja i o izazovima sa kojima se Srbija, kao i većina svijeta, suočava u trenutnim ekonomskim okolnostima. Zahvalio sam MMF-u na podršci naporima naše zemlje u cilju stvaranja dobrog investicionog okruženja, kao i na preporukama za dalje jačanje fiskalne stabilnosti“, naveo je Vučić.

Istakao je da, uzimajući u obzir tekuću dinamiku privredne aktivnosti i očekivanja do kraja godine, ostajemo pri procjeni rasta BDP-a Srbije od 3,8 odsto, kao i da planiramo još snažniji rast u narednim godinama.

„Razmenili smo mišljenja i o daljim merama i koracima za očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede i reformi u domaćem energetskom sektoru. U tom kontekstu, naglasio sam da je snaženje saradnje između naše zemlje i MMF-a od velikog značaja za ekonomski napredak Srbije i osiguranje stabilnosti, kao i da Srbija ostaje posvećena otvorenoj i konstruktivnoj razmjeni sa MMF, kao jednoj od najuglednijih globalnih finansijskih institucija“, rekao je Vučić.

Plenarni sastanak misije Međunarodnog monetarnog fonda i delegacije Srbije, koju predvodi guverner Jorgovanka Tabaković održan je i u narodnoj banci Srbije. U razgovorima su učestvovali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, kao i ministarka privrede Adrijana Mesarović, sa saradnicima.

„Misija Međunarodnog monetarnog fonda, boraviće u Beogradu do 15. oktobra, povodom četvrtog, time i posljednjeg razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio 19. decembra 2022. godine“, saopštili su iz NBS.

Treće razmatranje sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa okončano je u julu 2024. godine odlukom Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda o njegovom uspešnom završetku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.