Mandić: Moj je posao da uspravljeni uđemo u Evropsku uniju a ne na koljenima kao što bi to neki poželjeli

0

Moj posao je između ostalog da uspravljeni uđemo u Evropsku uniju, a ne na koljenima kao što bi to neki poželjeli, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, koji se danas tokom svoje zvanične posjete Italiji sastao sa Stefaniom Kraksi, predsjednicom Odbora za Vanjske poslove Senata.

Mandić je Kraksi upoznao sa dostignućima Skupštine Crne Gore, posebno o ispunjavanju privremenih mjerila (IBAR), te da je sad fokus na zatvaranju četiri pregovaračka poglavlja i to 7 (Prava intelektualne svojine), 10 (Informaciono društvo i mediji), 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), kao i 31 (Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika).

On je takođe ponovio da naša zemlja ima ambiciozan plan da zatvori sva pregovaračka poglavlja do kraja 2026. godine, te da će onda punopravno članstvo zavisiti od zemalja EU, gdje Crna Gora računa na snažnu podršku Italije.

Mandić je, kako navode iz Skupštine, dodao da ovaj poduhvat kojem je parlamentarna većina i Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena treba da rezultira ulaskom Crne Gore u EU 2028. godine, tokom italijanskog predsjedavanja, što bi zaista bio simboličan korak za budućnost Zapadnog Balkana i Italije.

“Moj posao je između ostalog da uspravljeni uđemo u Evropsku uniju, a ne na koljenima kao što bi to neki poželjeli“,  poručio je Mandić.

On je upoznao Kraksi da je na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Fontanom dogovorena saradnja između Skupštine Crne Gore i Predstavničkog doma Italije, te je izrazio želju da takvu vrstu saradnje naš parlament ima i sa italijanskim Senatom.

Na samom kraju, predsjednik je otvorio i temu otvaranja kancelarije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan u Podgorici koja bi bila ključna za jačanje veza sa EU i u tom kontekstu izrazio očekivanje da ćemo imati snažnu podršku od strane italijanskih kolega u Evropskom parlamentu da pomognu da se ta ideja realizuje, s obzirom na činjenicu da Crna Gora daleko prednjači u procesu pristupanja EU.

Predsjednica Kraksi poručila je da je parlamentarna diplomatija izuzetno važna te da Italija nema nikakvu drugu agendu i da je na strani Crne Gore.

“Evropa je napravila veliko kašnjenje u smislu odlaganja procesa proširenja. Imamo obavezu da podržimo prosperitetne zemlje, naročito zbog toga što se suočavamo sa velikim izazovima – zato moramo raditi zajedno“, poručila je Kraksi.

Delegacija Skupštine Crne Gore predvođena predsjednikom Mandićem pozdravljena je aplauzom u italijanskom Senatu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.