„Fajnenšel tajms“: Za Ukrajinu najgore tek dolazi

0

Ukrajina se suočava sa najmračnijim vremenima od početka sukoba. Gubi na bojnom polju na istoku zemlje, a ruske trupe neumorno idu naprijed, doduše uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici, piše „Fajnenšel tajms“.

Ukrajinci očajnički pokušavaju da svoje sve manje snage popune motivisanim i dobro obučenim vojnicima, ali samovolja vojnih regrutnih centara tokom mobilizacije podstiče ozbiljne društvene tenzije. Konačno, Ukrajinu čeka oštra zima sa prekidima u snabdijevanju električnom energijom i grijanjem.

„Cijelo društvo je iscrpljeno“, kaže Aleksandar Merežko, predsjednik odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta.

Istovremeno, predsjednik Volodimir Zelenski je pod sve većim pritiskom zapadnih partnera da pronađe put do diplomatskog rješenja, iako je upitna spremnost Rusije da pregovara u skorije vrijeme. Osim toga zabrinjava što je sada Ukrajina suviše slaba da bi obezbijedila pravičan dogovor.

„Većina igrača želi deeskalaciju“, kaže jedan visoki zvaničnik u Kijevu.

Na položaju u blizini Pokrovska, okružen video monitorima koji pokazuju napredovanje neprijatelja, komandant bataljona kaže da je njegova misija počela da se mijenja.

„Sada više razmišljam o tome kako da spasim svoje ljude. Teško je i zamisliti da ćemo neprijatelja gurnuti nazad na granice iz 1991. godine“, kaže Mihail Temper misleći na zvanični cilj rukovodstva da povrati teritorijalni integritet zemlje.

Do juče inspirisani nadom u oslobođenje svoje zemlje, sada su čak i vojnici na prvim linijama fronta počeli da govore o pregovorima sa Rusijom za okončanje borbi.

Jurij, još jedan komandant sa istočnog fronta plaši se „vječnog rata“.

„Sada sam za pregovore“, dodaje on. Brine se da bi njegov sin, takođe vojnik, mogao da provede znatan dio života u rovovima, dok će unuk naslijediti samo beskrajne sukobe.

„Ako SAD zatvore ventil, bićemo gotovi“, ističe još jedan oficir iz 72. mehanizovane brigade iz susjednog Kurahova.

Bajdenova administracija priznaje da je njena trenutna strategija neodrživa jer „gubimo rat“, kaže Džeremi Šapiro, šef vašingtonske kancelarije Evropskog savjeta za spoljne odnose. „Razmišljaju o tome kako da sukob prebace u mirnije stanje“, dodaje on.

Glavna prijetnja Kijevu je mogućnost da Donald Tramp pobijedi na američkim predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca i pokuša da nametne nepovoljan mirovni sporazum Ukrajini prijeteći da će prekinuti dalju vojnu i finansijsku pomoć. Tramp je prošle nedjelje ponovio svoju posvećenost okončanju borbi što je prije moguće.

Najveće pristalice Ukrajine u Evropi bi volele da se ona bori, ali nemaju zalihe oružja za to, niti plan da popune prazninu ako Sjedinjene Države odu.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.