Poštuje li predsjednik zakon: Milatović pod lupom Agencije za sprečavanje korupcije

0

Predsjednik države Jakov Milatović ponovo je u žiži javnosti, ali ovog puta ne zato što ne poštuje sve građane podjednako, već jer ne poštuje ni crnogorske zakone.

Naime, Agencija za sprečavanje korupcije (ASk) obavijestila je predsjednika Milatovića da je protiv njega podnijeta prijava zbog sumnje da je prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da ima rok pet dana da se on njoj izjasni.

„Agenciji za sprečavanje korupcije je podnesena prijava u kojoj je navedeno da ste kao Predsjednik Crne Gore, dana 24.09.2024. godine govorili u toku radnog vremena na press konferenciji liste „Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović“, čime je moguće došlo do kršenja člana 44 stav 4 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Shodno članu 57 stav 3 Zakona o o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja („Službeni list CG“, br. 54/24) potrebno je da nam u roku od pet dana od dana prijema ovog pismena dostavite izjašnjenje na navode iz zahtjeva“ – navedeno je u dokumentu ASK-a.

Već neko vrijeme predsjednik države neodgovornim ponašanjem, potezima i izjavama, koje ne priliče funkciji koju oponaša, skreće pažnju na sebe. Samo učešće u predizbornoj kampanji na podgoričkim izborima on je sebe diskvalifikovao kao „predsjednika svih građana“, jer se stavio u službu jedne liste, koja je nosila njegovo ime. Povrh svega on je u tih mjesec dana predizborne kampanje (djelimično) zapostavio i svoje predsjedničke dužnosti, pa je zaboravio da ne može u toku radnog vremena funkcije koju obavlja nastupa na konferenciji za medije koja nije povezana sa vršenjem predsjedničke funkcije.

Podsjećanja radi, MANS je 25. septembra  ASK-u podnio inicijative za pokretanje postupka zbog sumnje da je Predsjednik Crne Gore prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je u toku radnog vremena bio angažovan na promociji svoje izborne liste, odnosno aktivno učestvovao u predizbornoj kampanji. MANS je podnio prijavu i zbog promotivnog spota liste „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“ koji je snimljen u kabinetu Predsjednika Crne Gore.

I na kraju, propao mu je sav trud da ispromoviše i pogura novi politički projekat. A da li će nastaviti sa daljim srozavanjem sebe i funkcije koju obavlja ostaje nam da sačekamo, jer možda će lista „Za bolju Podgoricu“ dobiti njegov blagoslov da formira vlast sa DPS-om u Podgorici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.