Blinken čestitao Dan njemačkog jedinstva i Dan državnosti Kine

0

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je narodu Nemačke 34. godišnjicu njemačkog jedinstva, koja se obilježava danas, a narodu Kine 75. godišnjicu postojanja Narodne Republike Kine koja je obilježena 1. oktobra, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da je Blinken rekao da ponovno ujedinjenje Nemačke 1990. godine predstavlja svjedočanstvo hrabrosti i odlučnosti njemačkog naroda u prevazilaženju podela i ugnjetavanja, kao i da simbolizuje borbu za demokratske ideale i trajnu moć slobode.

„Pad Berlinskog zida nije bio samo rušenje barijera, bio je to trijumf demokratije i ljudskog duha koji je inspirisao svijet“, naveo je Blinken, prenosi Tanjug.

On je istakao da su SAD zahvalne što imaju Nemačku kao nezamenljivog saveznika i partnera i pohvalio Berlin zbog njegove nepokolebljive posvećenosti NATO-u i podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije, ako i zbog učešća u traženju rešenja za krizu na Bliskom istoku.

Blinken je takođe poželio narodu Kine mir, prosperitet i sreću u narednoj godini povodom 75. godišnjice postojanja Narodne Republike Kine.

„Dok se SAD angažuju sa međunarodnom zajednicom na rešavanju ozbiljnih prepreka sa kojima se svijet danas suočava, mi smo posvećeni odgovornom upravljanju našim bilateralnim odnosima sa NR Kinom i održavaćemo otvorene linije komunikacije“, istakao je Blinken.

Dan njemačkog jedinstva je nacionalni praznik u Njemačkoj koji se proslavlja 3. oktobra, a njime se obilježava ponovno ujedinjenje Njemačke 1990. godine.

Dan državnosti Kine obilježava se 1. oktobra u čast godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine na trgu Tjenanmen u Pekingu 1949. godine.

(Politika)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.