Mandić u zvaničnoj posjeti Italiji: Sa predsjednikom Predstavničkog doma razgovarao o evrointegracijama i borbi protiv kriminala

0

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas tokom svoje zvanične posjete Republici Italiji sa Lorencom Fontanom, predsjednikom Predstavničkog doma Italije.

Mandić je tokom sastanka saopštio da je ključna borba koju trenutno vodi naša zemlja ona protiv organizovanog kriminala i korupcije, dodavši da je u tom velikom poduhvatu najvažnije da zakonodavni okvir bude u potpunosti usklađen sa potrebama tužilaštva i organa reda i zakona.

On je u tom kontekstu naveo primjere zakona koje su tokom njihove borbe sa mafijom kreirale i usvojila kolege iz Italije.

Predsjednik Skupštine je poručio da su, otkad je promijenjena vlast, razdvojeni izvršioci kriminalnih djela i vlast, te da Crna Gora ne želi da propusti tu šansu.

Mandić je takođe dodao da je ideja o formiranju parlamentarnog anti-mafija odbora, po modelu koji je korišćen u Republici Italiji, od izuzetne koristi za Crnu Goru, dodavši da bi u tom pravcu pozitivan korak bio i predlog bilateralnog protokola o saradnji između Predstavničkog doma Italije i Skupštine Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala, što bi podrazumijevalo studijske posjete i obuke.

Tokom sastanka, Mandić je kolegu Fontanu upoznao i o ambicioznom planu naše zemlje da do kraja godine zatvori četiri EU pregovaračka poglavlja, dok bi zatvaranje svih poglavlja trebalo da bude realizovano do kraja 2026. godine.

Predsjednik Fontana poručio je da je sada pravi trenutak da dvije zemlje ojačaju saradnju, jer je Italija zemlja koja može mnogo da pomogne Crnoj Gori, zahvaljujući sopstvenom iskustvu, pozivajući se na odličnu saradnju parlamenta Italije sa Evropskim parlamentom.

Mandić je na sastanku istakao i da Crna Gora dugo nije bila u prilici da se suoči sa daljom prošlošću, a ne samo sa ratovima s početka devedesetih. Tako je otvorena tema ratnih zločina počinjenih od strane komunističkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata.

Fontana je rekao da će u razgovorima sa Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom odbrane i detaljno razraditi naredne korake u vezi sa tom temom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.