Barnije: Francuska nema izbora, Damoklov mač nam visi nad glavama!

0

Nalazimo se na ivici ambisa. Tim dramatičnim riječima obratio se novi francuski premijer Mišel Barnije (73) poslanicima kojima je predstavio svoju viziju opšte politike, usmjerene ka štednji, ali i poboljšanju života Francuza.

Tokom Barnijeovog govora neprestano su negodovali ljevičari, koji su očekivali da će predsjednik Makron posle izbora njima dati mandatara.

Barnije se prvi put obratio poslanicima, istakavši da je svjestan teškoće situacije. Francuska ima 3.228 milijardi javnog duga i veoma nestabilnu političku situaciju.

– Tražim od vas da uradite mnogo, sa malo sredstava i polazeći gotovo ni od čega – dramatično je citirao generala De Gola iz 1942. godine, ublaživši svoje riječi konstatacijom da situacija danas ipak nije tako katastrofalna kao u to vrijeme, i pozvao je na jedinstvo nacije.

Naglasio je da je potrebno smanjenje dvostrukog duga, budžetskog i ekološkog.

– Damoklov mač nam visi nad glavama – rekao je i poručio da suočena s velikim izazovima Francuska nema izbora.

Javni troškovi su dostigli 57 odsto bogatstva, spram 49 odsto u ostatku Evrope. Barnije je istakao cilj da se deficit svede na 5 odsto 2025. godine, a na 3 posto po evropskim pravilima, do 2029.

Prva najavljena mjera je smanjenje troškova, borba protiv fiskalnih prevara i neefikasnosti. Iako je priznao da je u Francuskoj porez među najvećim na svijetu, naglasio je da situacija traži ciljani napor, limitiran u vremenu i podijeljen u osnosu na poresku pravdu, od velikih firmi koje ostvaruju ogroman prihod, ali i od najbogatijih Francuza.

Traži se od 15 do 18 milijardi evra. Moguće je povećanje taksi na kupovinu akcija, kao i uvećanje takse za neekološka vozila. Ona bi, prema procjenama stručnjaka, mogla da ide i do 60.000 evra za neka nove automobile. U svoje namjere Barnije mora da ubijedi ne samo krajnje desničare od čijeg glasa zavisi opstanak vlade, nego i neke struje unutar svoje političke grupacije. Premijer je priznao da skupština nije bila ovako podijeljena od 1958. godine.

Najavio je da će Francuzi živjeti dostojno od svojih plata i penzija, da će njegova vlada poboljšati javne službe, povećati bezbjednost na ulicama, voditi borbu protiv šverca, dilovanja droge i kriminala. Najavio je otvaranje novih zatvora, kao i striktnu kontrolu imigracije uvođenjem viza za zemlje koje odbijaju da prime svoje ilegalne građane. Obećao je i bolju kontrolu granica.

– Francuska će, koliko god dugo bude bilo potrebno, da reuspostavi kontrolu sopstvenih granica u okviru evropskih pravila, kao što je to nedavno uradila Njemačka – kazao je on.

Obećao je poboljšanje finansijske svakodnevice Francuza, povećanje minimalne plate za dva odsto, smanjenje poreskih stopa na kupovinu stanova, najavio obavezu nezaposlenih da aktivno traže posao da bi dobijali socijalnu pomoć. Vlada je spremna da razmišlja i o uvođenju proporcionalnog izbornog sistema, kao i o nekim izmjenama u penzijskom zakonu za određene kategorije teških zanimanja.

Barnije je najavio i borbu protiv skupog života u prekomorskim teritorijama na kojima trenutno bukte nemiri. Takođe, i borbu protiv supremacije evropskih pravila koje koče rad domaćih firmi. Nove norme će se svesti na striktni minimum. Premijer je poručio da neće biti tolerancije prema rasizmu i antisemitizmu, nasilju prema ženama, kršenju sekularnog principa države, diskriminaciji, dovođenju u pitanje do sada ostvarenih sloboda kao što su abortus, vjenčanja istopolnih brakova ili medicinski asistirana reprodukcija.

Kazao je da su potrebne nove metode, slušanje, poštovanje svih političkih formacija i dijaloga između Vlade i skupštine. Dok je to govorio, bio je prekidan povicima ljevičara. Protivnici ističu da je izrekao puno lijepih obećanja, ali da su slična nabrajanja mogla da se čuju i od njegovih protivnika, pa je malo učinjeno.

Kada je riječ o spoljnoj politici, ponovio je podršku Kijevu, rekavši da će Francuska ostati uz Ukrajince. Pozvao je i da se pod hitno prekinu neprijateljstva u Libanu. Zatražio je prekid vatre u Gazi, zatražio oslobađanje talaca i založio se za rješenje „dvije države“, Izraela i Palestine.

– Nasilje je predugo trajalo – kazao je.

Još ranije je najavljeno da Barnije neće tražiti glasanje za povjerenje na osnovu iznetog programa, imajući u vidu da je riječ o manjinskoj vladi. Socijalisti su već najavili da će sami podnijeti zahtev za smjenu, dok su krajnji desničari, od kojih sve zavisi, umjereniji, istakavši da će ocjenjivati na osnovu povučenih poteza.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.