Krvavi napadi, haos i uništenje: Šta je sve poznato o dešavanjima na Bliskom Istoku

0

Napetost na Bliskom istoku sve više rastu nakon jučerašnjeg iranskog raketnog napada na Izrael, tokom kojeg je ispaljen 181 projektil, na dan kada su Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule kopnenu operaciju protiv proiranskog Hezbolaha na jugu Libana, piše Kurir.

Izrael tvrdi da je korišćenjem sopstvenih sistema protivvazdušne odbrane, ali uz američku pomoć, presreo većinu raketa koje je ispalio Teheran.

Od baražne vatre iranskih projektila stradao je Palestinac na Zapadnoj obali, a pogođene su i škola u centralnom dijelu Izraela i restoran u Tel Avivu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu napad iz Irana ocijenio je kao „veliku grešku“ i obećao da će Teheran „platiti za to“.

SAD su potvrdile da je američka vojska na Bliskom istoku „presrela više raketa“ koje je lansirao Iran i da će „ostati u bliskom kontaktu“ s Izraelom.

Iran je saopštio da je ovaj raketni napad izveden iz „samoodbrane“ kao odgovor na „agresivne akte“ Izraela i njegovih saveznika, uključujući ubistvo Hasana Nasralaha, vođe Hezbolaha.

Eskalacija je uslijedila nakon odluke Izraela da u Libanu otpočne „ograničenu, lokalizovanu i usmjerenu“ kopnenu operaciju protiv Hezbolaha.

Ujedinjene nacije i Evropska unija su ponovili pozive za prekid vatre između zaraćenih strana, a danas će u Njujorku da zasijeda Savjet bezbjednosti UN.

Iranci tvrde da je akcija okončana, osim ako…

Sajed Abas Aragči, iranski ministar spoljnih poslova, saopštio je da je završen raketni napad na Izrael ako ne bude daljih provokacija i naglasio je da je operacija protiv izraelskih vojnih i bezbjednosnih baza „čin samoodbrane“, upozoravajući na sve snažnije odgovore ako Izrael dodatno uzvrati.

– Naša akcija je okončana osim ako se izraelski režim ne odluči na dalju odmazdu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji – poručio je Arakči u objavi na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Džon Hili, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, zahvalio se britanskim vojnicima što su „odigrali ulogu“ u pomaganju Izraelu da odbije iranski raketni napad.

BBC prenosi da se Hili zahvalio vojnicima na „hrabrosti i profesionalizmu“.

Izraelska vojska saopštila je danas da se pješadijske i oklopne jedinice pridružuju kopnenim operacijama u južnom Libanu, ali je ponovila da će operacija biti ograničena.

Izrael je dan ranije objavio da su njegovi komandosi i padobranci prešli granicu, što je prvo javno priznanje kopnenih operacija u Libanu.

Hezbolah tvrdi da je gađao područja severno od izraelskog grada Haife salvom raketa.

(Kurir)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.