Od juče počela primjena Evrope sad 2: Kako će to uticati na vaše novčanike

0

Juče je sa sprovođenjem počeo program Evropa sad 2. A šta on donosi građanima Crne Gore govorili su u temi Jutra Dejan Đurović iz Odbora za ekonomiju, Filip Lazović ispred Unije poslodavaca i Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Ministar Butorović je kazao da se program nadovezuje na program Evropa sad 1 i da je to nastavak njihove ekonomske politike.

„Sličo je i koncipiran. ES1 značilo je oslobođenje doprinosa za zdravstvo, dok smo ES2 smanjili poresko opterećenje na zarade a u tom kontekstu ćemo biti najatraktivnija država za investitore. One donose svakako bolji standard građana i povećanje minimalca na 600 evra za radnike koji imaju stručnu spremu do V stepena i povećanje na 800 evra za radnike koji imaju VI stepen i više“, kazao je ministar.

Filip Lazović iz Unije poslodavaca saopštio je da su oni pozdravili Fiskalnu strategiju.

„Onaj dio sa kojim nismo bili saglasni je bio da nismo saglasni na povećanje PDV-a za ugostitelje. Ovaj ostatak smo pozdravili. Logično je da smo pozdravili budući da je model povećanja zaradaka i sama Fiskalna strategija osmišljena tako da odgovara poslodavcima budući da oni imaju izvjesne uštede. Podsjetimo da se radi o oslobođenju doprinosa na teret poslodavca i to je ta količina koja se može posmatrati kao ušteda. Poslodavac ima pravo da sa tom uštedom raspolaže, a imamo i drugi dio koji se tiče oslobođenja doprinosa za PIO u iznosu od pet posto na teret zaposlenih koje je poslodavac dužan da preusmjeri na teret zaposlenog“, kazao je on.

Lazović navodi i da su smanjili PDV za frizersku djelatnost a oni to doživljavaju kao uvažavanje apela te grane privrede koja je jako značajna.

FOTO: Filip Lazović

 

„Dio koji se tiče povećanja zarade odnosno povećanja minimalne zarade, podsjetiću da su u komunikaciji sa Vladom izložili predlog da povećanje minimalne zarade ne bude udar na privredu već da se napravi gradacija u vidu stručne spreme“, kazao je Lazović.

Smatrali su da je to jedan od načina relaksacije privrede odnosno ugostiteljstvo, navodi on i dodaje da očekuju da da prvi efekti primjene budu prilikom izračunavanja oktobarskih zarada.

„Imali smo i 2022. godine nedoumice. Mi smo tu da te nedoumice odagnamo i očekujemo da će se program primjenjivati na zadovoljstvo poslodavaca a i na čitavo društvo Crne Gore“, kazao je Lazović.

Poslanik Dejan Đurović kazao je da je program Fiskalne strategije osim ekonomskog, i politički plan.

„Politička situacija u svijetu se od sinoć značajno promijenila a ovo je nešto što smo i mi prihvatili kao koalicioni partneri. Bio je politički program Pokreta Evropa sad ali ja mislim da je ovo jedan socijalni karton koji Crnoj Gori donosi benefite a posebno njenim građanima. Ne radi se samo o smanjenju poreza, ovo je program koji treba da uvede Crnu Goru u EU 2028. godine. Jedna od tačaka programa ES2 je ulazak Crne Gore u EU. On se bazira na rastu minimalnih zarada koje su u prosjeku 600 evra za srednjoškolce, a 800 za visokoškolce. Novi rast penzija koji će biti od 7-8% do kraja godine, a rastom BDP-a i sa ovim programom bi trebali doći do istorijsko niske nezaposlenosti u Crnoj Gori, smanjenja sive ekonomije i rasta prihoda“, kazao je Đurović.

To bi, dodaje, trebala da bude okosnica u sledećem periodu, da se uđe u legalne tokove nakon decenija šverca i švercerske baze kako bi se Crna Gora predstavila u novom ruhu i da postane nova članica EU.

FOTO: Dejan Đurović

 

„U tom programu su i infrastukturne projekte u Crnoj Gori a prije svega se odnosi na autoputeve i brze ceste u Crnoj Gori. Imamo autoput Bar Boljare i Jadransko jonski autoput. Prihvatam da je dio koji se tiče poreskog sistema jako bitan ali je i dio programa koji se manje ističe. Infrastukturni dio je ipak tu najbitniji“, kazao je on.

Ministar Butorović je kazao da prednost i superiornost programa ES2 u odnosu na druge jeste da je ovaj program inkluzivan i odnosi se kako u privatnom tako i javnom sektoru.

„Program se bazira da će svi u Crnoj Gori dobiti povećanje. Program ES2 će svakako građani osjetiti na jačoj finansijskoj i kupovnoj moći. On će stvoriti slobodnog građanina a samo finansijski slobodan građanin je slobodan građanin. Sada imamo najmanju stopu nezaposlenosti što znači da je privreda pozitivno odgovorila a kritike na naš računa padaju u vodu. Sve više i više će ljudi shvatati koliko je ispravno ono što smo mi pričali“, naveo je ministar.

Za svaki novi rashod, navodi, trebamo naći novi prihod.

FOTO: Butorović

 

„Ako smo povećali zaradu, onda treba da dovedemo nove investitore. Neproduktivna potrošnja je smanjena, planiran je suficit tekućeg budžeta što znači da će se sve finansirati iz tekućih prihoda i to je najbitnije, da su finansije stabilne i da je predviđen njihov rast u narednom periodu“, kazao je Butorović.

Komentarišući navodi da program ugrožava državne finansije, to gleda kao vid političke borbe jer njihovi politički konkuretni nisu imali šta da ponude građanima.

„Oni su kritikovali naš program i oborili naš procenat podrške. Građani će vidjeti da su to sve bile manipulacije. Početkom novembra će oktobarske zarade biti povećane. Sve ispunjavamo u rekordnom roku a građani na to nisu navikli. Naše je da radimo a ne sumnjam da će ES2 biti još jedan od koraka u nizu. Ako nam je cilj da uđemo u EU, moramo finansijski osnažiti građane a da ne dozvolimo odliv građana ka EU gdje je standard veći, ali sa ovim programom dolazimo do prosjeka EU“, kazao je ministar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.