Šeinbaum i službeno prva predsjednica Meksika u istoriji

0

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum u utorak je i službeno postala prva predsjednica Meksika od nezavisnosti te države 1821. godine, naslijedivši na tom položaju popularnog Andresa Manuela Lopeza Obradora, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Sheinbaum, klimatska naučnica jevrejskog porijekla, položila je zakletvu pred poslanicima i senatorima u meksičkom Kongresu.

U junu je na izborima pobijedila sa gotovo 60 odsto glasova, nakon što je na njih izašla ispred vladajuće lijeve stranke Pokret za nacionalnu obnovu (Morena) i saveznicima.

Oni imaju i komotnu većinu u Parlamentu, što im omogućuje da mijenjaju Ustav bez podrške opozicije, navode agencije i dodaju kako su na inauguraciju došli brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i prva dama SAD-a Jill Biden.

Meksiko je zbog inauguracije proglasio državni praznik.

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja preuzela je dužnost od svog mentora, Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji ju je uveo u politiku 2000. godine kao zamjenicu za pitanja okoline u gradskoj upravi meksičke prijestonice.

( Al Jazeera Balkans)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.