ATK Podgorički maraton: Umjesto brenda Glavnog grada vašarska trka

0

Na odluku Sekretarijata za sport Glavnog grada da se Triatlon klubu Multisport akademija Majer dodijeli organizacija maratona u Podgorici u naredne četiri godine pod nazivom „Podgorica Milenijum ran“ reagovao je ATK Podgorički maraton, dosadašnji organizator te manifestacije, koja je kao brend Glavnog grada doživjela čak 30 izdanja.

-Javnost je u Crnoj Gori saznala na osnovu dopisa Sekretarijata za sport Glavnog grada da je sproveden konkurs za organizovanje ulične trke „Milenijum ran“, kojoj su dali naziv i maraton, te da je odlučeno da se u naredne četri godine organizacija ove trke dodijeli Triatlon klubu koji nosi naziv Multisport akademija Majer. Iznenađeni smo da o raspisivanju konkursa nije obaviješten Atletski savez Crne Gore i atletski radnici kako bi se mogli uključiti i pomoći da se u Podgorici organizuje jedan kvalitetan maraton čiji bi sportski rezultati bili priznati i kao na ostalim maratonima atletičari mogli ispunjavati norme za Evropska i Svjetska prvenstva i Olimpijske igre. Komisija od tri člana prije izvjesnog vremena, uz učešće predstavnika Turističke organizacije Glavnog grada i dva člana iz Sekretarijata za sport od kojih niko nema dodirnih tačaka sa atletskim sportom donijela je ovakvu odluku da na osnovu vizuelne prezentacije triatlon kluba i dostavljenu konkursnu dokumentaciju kao jedinom koji se javio na konkurs, donese odluku smatrajući da će dekoracija – brendiranje sa zastavama biti dovoljna za ovu sportsku manifestaciju koja bi svakako morala biti više od rekreacije, stoji u saopštenju ATK Podgorički maraton.

Iz podgoričkog kluba su istakli da je „neshvatljivo da konkursom nije predviđeno da organizator mora biti lice koje će ovu manifestaciju uvrstiti u godišnji kalendar Atletskog saveza Crne Gore, kao i u Kalendar Svjetske atletske federacije.

-Čemu služi ovakav način organizacije, ako nema validnost u priznavanju rezultata, a za njegovu organizaciju se uplaćuju velika sredstva. Ne znamo šta je to – vašar ili prevara mnogih trkača iz regiona koji neće biti upoznati sa tim da ova manifestacija nema legalnost i da njihovi eventualni rekordi ili norme ne mogu bit priznati. Da li su za Glavni grad najvažniji parametri zastavice i vašarsko šarenilo manifestacije ili dovođenje ozbiljnih maratonskih trkača iz svijeta, što je i cilj svih ozbiljnih maratona. Sve to opredjeljuje komisiju za donošenje odluke za organizatora ovog takmičenja. Dovoljno je pogledati raspisani konkurs i uočiti da je napisan tačno po mjeri nekog triatlon kluba Majer. Već od prvog konkursa nekome u Sekretarijatu za sport nije bilo stalo za ispravnost, to jest validnost ovog takmičenja. I tako smo opet dobili da nam atletskim sportom – tj. ovim maratonom upravljaju iz Sekretarijata za sport Glavnog grada bez konsultacija sa ASCG, koji po Zakonu o sportu mora biti uključen, ako se želi validnost manifestacije, stoji u saopštenju ATK Podgorički maraton.

Iz podgoričkog kluba se dalje pitaju „zar treba opredijeliti 50.000 eura za neku manifestaciju rekrativno – vašarskog karaktera i pri tom zatvoriti saobraćaj kroz čitavi grad?“

– Očigledno je svakome ko je i malo upoznat sa načinom organizacije da ova nakaradna i ničemu vrijedna manifestacija ima ulogu da se sa jakim marketingom, a sa visokim kotizacijama koje dostižu i 40 eura za učesnika, napravi ispravna slika u vezi validnosti ovog maratona koji se organizuje na komercionalnoj osnovi. Da, sve se ovo radi sa znanjem i potpisima čelnih ljudi Glavnog grada, koji se nijesu do sad ni udostojili da odgovore na više pisama od strane ATK Podgorički maraton kojim je upućivao na neregularnosti ovog maratona, saopšteno je iz ATK Podgorički maraton.

Potpisivanje ovog ugovora, stoji dalje u saopštenju ATK Podgorički maraton znači da poslije 30 godina organizovanja od strane ovog kluba faktički Glavni grad ostaje bez Podgoričkog maratona i da će biti jedini Glavni grad na svijetu koji neće imati svoj maraton, a kao što znamo Podgorica je i jedini glavni grad na planeti koji nema atletsku stazu.

-Čudi nas odluka Sekretarijata za sport da potpiše Ugovor suprotno Zakonu o sportu, član 92, koji decidno precizira sistem takmičenja, način organizacije sportskih takmičenja u određenoj vrsti sporta koji utvrđuje nacionalni sportski savez sa pravilima i propozicijama. Takođe, neshvatljivo je da ova manifestacija bude organizovana u terminu kada je trebalo da se održi ovogodišnji Podgorički maraton koji se nalazi u kalendaru Evropske i Svjetske atletske federacije i da održavanje ove rekreativne trke nije bar konsultovan Atletski savez Crne Gore, stoji u saopštenju ATK Podgorički maraton.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.