Cijena plaćenog ubistva kretala se od 20 do 60 hiljada evra, sada ide do više miliona

0

Plaćena ubistva izvršena snajperom, prema navodima struke, jedna su od najtežih krivičnih djela za otkrivanje.

Za izvršenje likvidacije na pomenuti način, kriminalne grupe uglavnom unajmljuju lica koja su prošla stručnu obuku, što im u nekim situacijama u prvim trenucima poslije izvršenja djela daje određenu vremensku prednost u odnosu na istragu.

Pored toga, ubica uglavnom za sobom ostavlja mali broj tragova, pa lice mjesta ostavlja dosta „čisto“.

Profesionalni snajperisti obučeni su da se dobro kamufliraju, što im omogućava da ostanu neprimjećeni tokom čekanja na izvršenje krivičnog djela, a koje može da traje satima.

Međutim, kao što je u razgovoru za portal „Dana“ naveo kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici Velimira Rakočević, struka smatra da savršen zločin ne postoji, te da i najmanji trag može dovesti do glavnog počinioca.

On se osvrnuo na ubistvo „Škaljarca“ Vaska Lješkovića 27. septembra na Cetinju.

– Od 2014. godine kada je započeo krvavi rat između sukobljenih strana, cijena plaćenog ubistva stalno se povećavala i zavisila je od pozicije mete u kriminalnom lancu. Ukoliko se lice nalazilo na vrhu kriminalne piramide, cijena je bila veća, kao i obratno. Ukoliko je potencijalna žrtva niže rangirana, i cijena je niža. Zavisno od položaja lica u kriminalnoj organizaciji, na početku cijena jednog plaćenog ubistva kretala se od 20 do 60 hiljada evra. Vremenom je ona drastično povećana, tako da se danas za jedno profesionalno ubistvo visokopozicioniranog pripadnika ili vođe klana plaća čak do nekoliko miliona evra – rekao je Rakočević.

Prije ubice dolazi prethodnica

Rakočević je govorio i o radnjama koje kriminalne grupe preduzimaju prije izvršenja planirane likvidacije.

– Ubistvo profesionalno izvedeno zahtijeva najčešće vrlo opsežne pripreme shodno prethodno sačinjenom planu kriminalnog djelovanja. Iza ovako teškog zločina uvijek stoji kriminalna organizacija koja učiniocu obezbjeđuje kompletnu logistiku, uključujući nabavljanje svih neophodnih sredstava za egzekuciju i stvaranje svih drugih uslova za nesmetano djelovanje prije izvršenja krivičnog djela, za vrijeme izvršenja i poslije izvršenja, kada pomaže ubici da što prije pobjegne sa mjesta zločina – kazao je Rakočević.

Dodao je da prije dolaska ubice na primarno lice mjesta dolazi njegova prethodnica koja opservira teren i tek kad se steknu uslovi, daje mu znak da pristupi lokaciji odakle može da prati žrtvu.

– Možemo samo zamisliti koliko je ubica bio strpljiv u ovom slučaju da sačeka metu i nanese joj smrtonosne povrede – rekao je Rakočević.

Po izvršenju zločina ubicu preuzimaju članovi kriminalne organizacije

I poslije izvršenja ovakve vrste zločina, kao i kod ostalih, fokus onih koji su uključeni u njegovom sprovođenju je uklanjane dokaza.

– Odmah po izvršenju zločina ubicu preuzimaju članovi kriminalne organizacije i velikom brzinom ga odvoze daleko od lica mjesta. Prethodno uklone sve tragove i predmete krivičnog djela da ne bi bili otkriveni. Najčešće predmete krivičnog djela odnose što dalje od mjesta zločina, kako istraga ne bi mogla dovesti u vezu tragove sa učiniocem. Na bezbjednoj lokaciji najčešće zapale oružje i druga sredstva izvršenja, u cilju uklanjanja identifikacionih tragova – precizirao je Rakočević.

Na pitanje da li su ubistva izvršena snajperom krivična djela koja ostavljaju najmanje tragova, kriminolog navodi da „ovaj način izvršenja daje velike šanse učiniocu da izbjegne pravdu a meta gotovo da nema šansu da preživi“.

– Problem prilikom rasvjetljavanja je vezan za kasno saznanje za zločin, što učiniocu daje prednost da napusti mjesto zločina i kontaminira izvore dokaza – naglasio je Rakočević.

Ubice su po karakteru bezobzirne i agresivne, sa manjkom socijalnog kapitala

Profesionalne ubice opisuje kao osobe bez bilo kakvog osjećaja samilosti prema žrtvi, hladnokrvne ubice kojima ljudski život ne znači ništa.

– Njima je bitno da dobiju što veći iznos novca po cijenu najvećih ljudskih patnji. Po svom karakteru su bezobzirne i agresivne, sa manjkom socijalnog kapitala – dodaje Rakočević.

Ubistvo izvršeno snajperom je krivično djelo koje je vrlo teško za otkrivanje, međutim struka se ipak poziva na tvrdnju da ne postoji savršen zločin.

– Radi se o zločinima vrlo teškim za otkrivanje, ali ipak treba istaći da na svu sreću nema savršenog zločina i moguće je i takva krivična djela rasvijetliti i procesuirati učinioce. Kombinacijom materijalnih i ličnih dokaza uz primjenu savremenih kriminalističkih metoda i obavještajnog rada moguće je i ove oblike kriminaliteta riješiti i učinioce privesti pravdi – poručio je Rakočević.

Kriminalne organizacije obučavaju članove za profesionalne likvidacije

Kada je riječ o snajperu, kriminolog je pojasnio da je danas oružje značajno uznapredovalo u smislu preciznosti projektila i sve većih daljina sa kojih se puca.

– Korišćenjem visokosofisticiranih tehnika i vještačke inteligencije moguće je, kao u ovom slučaju, jednim projektilom lišiti života lice bez potrebe da se isplajuje više metaka – rekao je Rakočević.

Tokom ranijeg perioda u sukobu klanova na našoj teritoriji, prema riječima Rakočevića, plaćene ubice su najčešće dolazili iz vojnih formacija.

– Dok danas kriminalne organizacije obučavaju svoje članove za profesionalne likvidacije koji nakon što savladaju sve potrebne vještine bivaju angažovani za izvršenje ovih teških zločina – zaključio je Rakočević, prenosi „Dan“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.