Apelacioni sud: Stanoviću povećana kazna sa 12 na 15 godina zatvora

0

Iz Apelacionog suda saopštili su da je preinačena presuda Višeg suda u Podgorici protiv Arsenija Stanovića za ubistvo Anastasije Lašmanove sa 12 godina na maksimalnu kaznu u trajanju od 15 godina zatvora, cijeneći da je izrečena kazna srazmjerna težini izvršenog krivičnog djela.

“Apelacioni sud Crne Gore je 9. avgusta donio presudu kojom je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i preinačio presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni na način što je optuženog Arsenija Stanovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog krivičnog djela ubistvo. Presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Arsenije Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17. juna .2018. godine pa nadalje”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Navodi se da je protiv ove presude žalbu podnijelo Više državno tužilaštvo u Podgorici sa predlogom da Apelacioni sud Crne Gore preinači presudu Višeg suda u Podgorici tako što će optuženog Stanovića osuditi za krivično djelo teško ubistvo i izreći mu kaznu propisanu za to krivično djelo, adekvatnu težini učinjenog krivičnog djela i stepenu njegove krivice.

Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore prvostepeni sud nije počinio bitne povrede odredbi krivičnog postupka i povrede Krivičnog zakonika na koje se ukazuje žalbom niti druge povrede odredaba krivičnog postupka o kojima ovaj sud vodi računa po službenoj dužnosti.

“Međutim, Apelacioni sud je mišljenja da prvostepeni sud nije pravilno odmjerio kaznu optuženom za izvršeno krivično djelo i da nije u dovoljnoj mjeri cijenio otežavajuće okolnosti koje postoje na strani optuženog, koje se ogledaju u tome da je optuženi nanoseći veliki broj uboda i udaraca pokazao istrajnost i upornost u izvršenju krivičnog djela, kao i radnje koje je preduzeo nakon izvršenja krivičnog djela u cilju prikrivanja istog”, kazali su iz te institucije.

Iz tih razloga, navodi se da je Apelacioni sud preinačio izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina na maksimalnu kaznu zatvora za ovo krivično djelo u trajanju od 15 godina, cijeneći da je izrečena kazna srazmjerna težini izvršenog krivičnog djela i stepenu krivice optuženog i da će se, kako su pojasnili, “ovako odmjerenom kaznom postići svrha kažnjavanja, odnosno da će se ovako izrečenom kaznom uticati na optuženog, ali i na druge da ubuduće ne čine krivična djela”.

(CdM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.