Microsoft vratio svoju najkontroverzniju AI funkciju

0
Jedna od omraženih funkcija vraća se u novom ruhu, a sada je dizajnirana sa boljim opcijama bezbijednosti i privatnosti.

Microsoft Recall, alatka za pretraživanje koja koristi vještačku inteligenciju a koriste je Copilot+ računari, veoma brzo je stopirana kada su korisnici primijetili šta je radila i kako je radila.

Da podsjetimo, Recall je promovisan kao jedna od velikih AI funkcija za Copilot+. Mogla je da konstantno kreira skrinšotove sa PC uređaja, indeksira ih i potom koristi generativni AI kako bi fotografije pretvorila u bazu podataka koja može da se pretražuje u okviru PC istorije.

Međutim, rani testovi Recalla su pokazali da ti skrinšotovi nisu imali enkripciju, odnosno nisu bili šifrovani, već bi sadržali osjetljiv materijal poput bankarskih informacija, a sama baza podataka je bila san snova za hakere.

Recall se sada vraća, a u objavi Microsoft kaže da je nova verzija dizajnirana sa poboljšanjima u segmentu bezbijednosti i privatnosti. Obezbijeđeni su ključni principi, kao što je obezbjeđivanje da su osjetljivi podaci uvijek šifrovani, kao i da drugi korisnici ne mogu da pristupe ključevima za enkripciju.

Funkcija je sada takođe opciona, tako da neće biti omogućena podrazumijevano i može u potpunosti da se ukloni iz Windowsa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.