Francuska pruža snažnu podršku Crnoj Gori na putu ka EU

0

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić održao je sastanak sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An-Mari Mask, na kojem je razgovarano o nastavku saradnje između dvije zemlje, posebno u oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i evropskih integracija.

U saopštenju resora navodi se da je ambasadorka Mask istakla je da je Poglavlje 27 od izuzetne važnosti u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, te da Francuska snažno podržava napore Crne Gore u ovoj oblasti.

„Crna Gora se i dalje ističe kao najbolji učenik među zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, i Francuska je spremna da doprinese još intenzivnijoj saradnji kroz povećano prisustvo naših eksperata na terenu,“ kazala je ambasadorka Mask.

Ministar Ćulafić izrazio je zahvalnost na podršci Francuske, naglašavajući da su Crnoj Gori svakako potrebna dodatna znanja i ekspertiza, posebno u oblastima kao što su upravljanje otpadom, klimatske promjene i zelena ekonomija.

„Francuska podrška u vidu eksperata biće od velikog značaja za unapređenje naših kapaciteta, posebno kada je riječ o održivim praksama i dostizanju evropskih standarda“, dodao je Ćulafić.

Navodi se da su se na sastanku sagovornici posebno osvrnuli na novi Zakon o upravljanju otpadom, kategorizaciju otpada, kao i na tretiranje i smanjenje otpada, što predstavlja ključne izazove na putu ka usklađivanju sa evropskom regulativom.

Razmotrene su i mogućnosti za zajedničke projekte u oblastima reciklaže, obnovljivih izvora energije i unapređenja sistema upravljanja otpadom, kao i saradnja na programima obuke i razmjene stručnjaka, neke su od tema susreta.

„Ovi projekti ne samo da će doprinijeti boljoj zaštiti životne sredine, već će imati i dugoročan uticaj na kvalitet života građana i održivi razvoj Crne Gore“, zaključio je Ćulafić, ističući važnost strateške saradnje sa Francuskom na polju ekoloških i razvojnih politika.

Na kraju sastanka, dodaje se da su obje strane potvrdile zajedničku posvećenost daljem jačanju partnerstva, sa ciljem uspješnog završetka pregovaračkog procesa i što bržeg pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.