Đukić o podgoričkim izborima: Najstabilnije biračko tijelo imaju bivši DF i DPS, pregovori neće biti laki a ne treba isključiti ni nove izbore

0

Analitičar Stefan Đukić naveo je da su pogrešne teze o povratku DPS-a i da treba vidjeti kako oni trenutno vode politiku.

„Oni pokušavaju da maksimalizuju svoju snagu ali i da ne šire svoj koalicioni kapacitet koje čine većinu u raznim kombinacijama nakon 2020. godine. To čine time što ignorišu ono što se dešavalo prije 2020. godine i što ignorišu razne procese koji se vode protiv tog režima iz sudske vlasti, tužilaštva, policije ali i određene poslanike. DPS nema nikakav komentar na to, zove SDT-a SKY tužiocem i čini sam sebe nepoželjnim za partije vlasti dok uspijeva da održi broj svojih glasača“, kazao je Đukić.

Dodaje da je DPS-u odgovarala mala izlaznost, da su osvojili manje glasova, ali zadržali procenat.

„Vidjećete da su u stvari izgubili glasove u nekim prigradskim naseljima i užem gradskom jezgru“, kazao je on.

Komentarišući listu PES-a i Demokrata, Đukić podsjeća da je PES sam ali sa Milatovićem kao nosiocem liste imao 21%, Demokrate su imale oko 11%, a URA je imala 6%.

„Sada je Milatović sa UROM, PES i Demokrate su zajedno, a kada se saberu svi zajedno dolazimo do nekih 5-6% manje u odnosu na prethodne izbore. Očigledno da je opala podrška i da Milatović i URA nisu napravili sinergiju u nekoj većoj mjeri a da su PES i Demokrate značajno pali. To se desilo iz više faktora. Glavni ekonomski program na kom PES ostvaruje podršku još nije došao. Ljudi na lokalnim izborima često razmišljaju i o državnoj temi a drugi razlog je da su došli na vlast sa navodima o meritokratiji, borbi protiv korupcije, a ništa se nije dogodilo, a biračko tijelo ih je kaznilo. Biračko tijelo DPS-a je dosta disciplinovano, dok je bivši DF podigao svoju podršku a i njihovo biračko tijelo je disciplinovano“, kazao je Đukić.

Glasači centra su ti koji su ostali kući, i oni su ti koji su kaznili njihove partije. Kada govori o listi Jakova Milatovića i na koju će stranu, Đukić podsjeća da je Abazović postao premijer glasovima DPS-a a to nije dobro izašlo za njega iako je držao čitavu vlast sa 3%.

„DPS je imao osjećaj da je prevaren i da manjinska podrška nije dobro prošla. Sa druge strane, Saša Mujović je kazao da on neće biti gradonačelnik ako URA i Milatović daju potrebnu većinu. Postoji i opcija da se ponove lokalni izbori a sve ove partije vrše vlast u Podgorici, imaju značajne funkcije i neće biti laki pregovori između njih. Nejasno je kako će se izaći iz pregovora i na djelu je avanturizam“, kazao je Đukić za Insajder TV.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.