Peta međunarodna konferencija o vodama od 9. do 11. oktobra u Budvi

0

Peta međunarodna Konferencija o vodama – Crna Gora, u organizaciji Udruženja vodovoda Crne Gore i Zajednice opština Crne Gore, biće održana u Budvi od 9. do 11. oktobra ove godine.

Konferencija će biti posvećena aktuelnim temama u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Crnoj Gori, regionu i šire, a o njima će diskutovati domaći i međunarodni eksperti koji će svojim učešćem doprinijeti kvalitetnoj razmjeni iskustava i najboljih praksi u ovom sektoru. Očekuje se preko stotinu učesnika iz zemlje, regiona i šire.

Distribucija pijaće vode i odvođenje otpadnih voda osnovne su, a samim tim i najvažnije funkcije savremenih naselja, bez kojih se ne može zamisliti život u 21. vijeku, posebno u gradovima. Zato je suočavanje sa izazovima u ovoj oblasti od presudne važnosti za kvalitet života i stanovanja svih građana.

Fokus ovogodišnje konferencije biće inicijativa koju je pokrenulo Udruženja vodovoda Crne Gore za kreiranje povoljnog okruženja u vodnom sektoru. U tom smislu kao konstantan izazov u prethodnom periodu izdvojila se potreba definisanja zakonskog okvira u skladu sa EU preporukama, kao i pitanje primjenjivosti takvih zakonskih odredbi u Crnoj Gori, o čemu će se detaljno diskutovati tokom konferencije.

Imajući u vidu da se Crna Gora nalazi na vratima EU, zatvaranje poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, predstavlja jedan od najkompleksnijih zadataka, pa je samim time jedna od prioritetnih tema na ovogodišnjoj konferenciji, posebno imajući u vidu da se velikim dijelom ovo poglavlje odnosi upravo na vodni sektor. Diskutovaće se o izazovima održivog razvoja, cirkularne ekonomije, upravljanja i održavanja postrojenja, nedostacima u zakonskom okviru, itd. Poseban fokus biće na primjerima korišćenja sredstava iz dostupnih programa za finansiranje projekata koji imaju za cilj uspostavljanje održivog upravljanja javnim društvima.

Prateći trendove u svijetu, u okviru Udruženja vodovoda Crne Gore obrazovala se grupa mladih stručnjaka iz redova članova, koja se planira proširiti sa studentima. Imajući u vidu deficit stručnog kadra ovog profila, razgovaraće se i o mogućnostima da se mladi animiraju i zadrže u sektoru.

Poslednja sesija biće posvećena digitalnoj transformaciji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.