Je li ovo ta nova politička realnost o kojoj su pričali: Milatović i ekipa sa 11 odbornika spali na samo šest

0

„Mora da se uvaži nova politička realnost“.

Ovo su sredinom godine bile glavne poruke „odbjeglih“ odbornika sa nekad jedinstvene liste Pokreta Evropa sad. Tadašnji tzv. „klub 11“ okupio je tzv. Pokret za Podgoricu, građanski pokret URA kao i odbornike Pokreta za promjene. Imavši u vidu da su ovim političkim potezom postali najjači politički subjekt unutar vladajuće većine, započeli su sa zahtjevima o novoj preraspodjeli funkcija unutar Glavnog grada, ali na kraju do dogovora nije došlo.

Tako su Podgoričani nakon ovog političkog avanturizma bili prinuđeni još jednom da izađu na birališta a stvari su se, očito iskristalisale. Više u gradskom parlamentu neće više biti toliko predstavnika građana iz famoznog kluba 11, već su isti spali samo na 6 odbornika. Stoga, jasno je koliko su građani podržavali njihov politički avanturizam i jasno je da su iste i kaznili.

Odbornici koalicije Za bolju Podgoricu će ipak biti ti koji će odlučivati ko će formirati vlast u Glavnom gradu. Ranije su predstavnici ove koalicije govorili da će ponuditi listama PES-a i Demokrata kao i listi Za budućnost Podgorice da podrže njihov program da Luka Rakčević bude gradonačelnik, međutim, iz ove dvije liste su odbacili ovu mogućnost. Sa druge strane, lista URE i Jakova Milatovića se samim tim suočava sa problemom zato što ni iz DPS-a, čak i da žele, ne mogu formirati vlast sa UROM, već bi se u ovoj konstelaciji morali pitati i Evropski savez na čelu sa Borisom Mugošom, kao i novoformirana stranka Duška Markovića.

Prema tome, nova politička realnost je itekako jasna. Sabirajući brojeve mandata, prosto su PES, Demokrate i ZBCG nadoknadili izgubljene glasove od svojih nezadovoljnih kolega, ali od njih ipak zavisi vlast u Glavnom gradu Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.