Putin naredio: Počela regrutacija 133.000 vojnika

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenjoj regrutaciji koje počinje 1. oktobra i traje do kraja godine, a prema tvrdnjama čelnika ureda za regrutaciju, oni neće ići na ratišta u Ukrajinu.

Dekret Kremlja, objavljen u ruskim državnim novinama Rossiyskaya Gazeta, poziva na izvršenje mobilizacije građana “u dobi od 18 do 30 godina, koji nisu u rezervi i podliježu vojnoj obavezi u skladu sa saveznim zakonom (…) u iznosu od 133.000 ljudi”, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.

Šef ruskog ureda za regrutaciju, viceadmiral Vladimir Tsimljanski, izjavio je da uslovi za regrutaciju ostaju isti – 12 mjeseci služenja u vojnim jedinicama u Rusiji.

“Želio bih napomenuti da vojni obveznici neće biti pozvani na učestvovanje u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regijama”, citirao je list riječi ruskog viceadmirala.

Povećanje na 1,5 miliona aktivinih vojnika

Rusija rat u Ukrajini, koji je započela invazijom u februaru 2022, naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kijev i njegovi saveznici to nazivaju brutalnom agresijom i ničim izazvanim, imperijalističkim pokušajem otimanja zemlje.

U potezu koji je osudio veći dio zapadnog svijeta, Rusija je anektirala dijelove jugoistočne Ukrajine krajem 2022, nazivajući tu zemlju “novim regijama”.

Navodeći sve veće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u septembru naredio da se ruska vojska poveća za 180.000 vojnika, na 1,5 miliona aktivnih, što bi je učinilo drugom po veličini u svijetu nakon kineske.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.