Moskva: Zatvaranje Finskog zaliva smatrali bismo kršenjem pomorskog prava

0

Ako Finska i Estonija planiraju da uvedu potpunu blokadu Finskog zaliva za rusko brodarstvo, Rusija će takve akcije smatrati kršenjem međunarodnog pomorskog prava, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije su mediji javili da Helsinki i Talin razvijaju planove za zatvaranje Finskog zaliva za ruske brodove u slučaju prijetnje.

„Njihove norme ne sadrže odredbe koje dozvoljavaju, čak i na osnovu bilo kakve ‘pretnje’, uvođenje mjera za ograničavanje plovidbe, posebno jednostranih diskriminatornih mera usmerenih na određenu državu“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da ne razumije na kakve pretnje misle Helsinki i Talin kada govore o planovima za zatvaranje zaliva.

Ističe se da Rusija polazi od toga da će Finska i Estonija djelovati striktno u okviru međunarodnog prava.

„Ako govorimo o planovima Finske i Estonije da uspostave granice svojih zona u Finskom zalivu, onda je takav korak njihovo suvereno pravo.
Istovremeno, takve akcije, u skladu sa odredbama Konvencije UN o pomorskom pravu iz 1982. godine, ne omogućavaju ometanje i kontrolu plovidbe“, zaključili su u Ministarstvu.

(RIA NOVOSTI)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.