Postupak i dalje u toku: Je li Binali Čamgoz prijetio ministru Dukaju?

0

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i dalje vodi postupak protiv državljanina Turske Binalija Čamgoza, koji više nije dostupan crnogorskim organima, zbog sumnje da je prijetio ministru javne uprave Marašu Dukaju.

Čamgoz je krajem avgusta izručen Turskoj, odlukom ministra pravde Bojana Božovića, koji je izmijenio odluku svog prethodnika Andreja Milovića. Odluka o izručenju donesena je uz obrazloženje da je Čamgoz prijetnja po nacionalnu bezbjednost, uprkos činjenici da se protiv njega pred našim pravosudnim organima vode krivični postupci. Jedan od tih postupaka pokrenut je zbog navoda da je uputio prijetnje Dukaju jer mu je, navodno, obećano da će u Crnoj Gori dobiti azil, što se nije dogodilo. Postupak zbog ovih sumnji i dalje je u toku, a Čamgoz više nije dostupan našim organima.

– Predmet formiran protiv lica B.Č. zbog ugrožavanja sigurnosti M.D. u postupku je izviđaja – odgovorili su „Danu“ iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

To tužilaštvo provjerava da li je Čamgoz dok je boravio u zatvoru preko osobe koja je povezana sa „kavačkim klanom“ uputio prijetnje ministru koji je navodno bio veza za dobijanje azila.

Čamgoz je tim povodom saslušan pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici, prilikom donošenja odluke o ekstradicionom pritvoru. On je tada pojasnio da je tokom boravka u zatvoru bio izolovan i da nije ni mogao imati komunikaciju sa ostalim zatvorenicima koji bi u njegovo ime mogli uputiti prijetnje ministru. U potpunosti je negirao bilo kakva saznanja o događaju, ističući da je siguran da je u pitanju namješten slučaj kako bi mu se otežao postupak po zahtjevu za dobijanje azila, koji je, kako tvrdi, u potpunosti opravdan. Prema njegovim riječima, Turska na ovaj način nastavlja da ga progoni i u Crnoj Gori.

Iako istražitelji provjeravaju operativne podatke da je prijetnje ministru Dukaju, od kojeg je očekivana pomoć u dobijanju azila, u ime Čamgoza uputio visokorangirani pripadnik „kavačkog klana“, o tome tokom saslušanja nije bilo ni riječi.
Takođe, tužilac je tokom istrage tražio saslušanje tadašnjeg kosovskog ambasadora u Tirani Naita Hasanija, kao i biznismena Indrita Kolešija. Taj zahtjev je uslijedio budući da je Dukaj izjavio da ga je prijatelj Nait Hasani zamolio da razgovara sa Indritom Kolešijem oko Čamgozovog slučaja i njegovog azila. Navodno, Dukaj je rekao da im je obećao da će sa prijateljima provjeriti da li postoji zakonska mogućnost da MUP Čamgozu dodijeli međunarodnu pravnu zaštitu. Kada je taj zahtjev odbijen, kako je saopšteno, uslijedile su prijetnje.

Bivši ministar pravde Andrej Milović saopštio je da je odbio zahtjev za izručenje Čamgoza Turskoj jer je on veoma lošeg zdravstvenog stanja i zato što je jasno dokazano da mu prijeti politički progon u Turskoj.

Ministar Božović je na konferenciji za medija kazao da je Čamgoz bio prijetnja za unutrašnju i nacionalnu bezbjednost Crne Gore, što je utvrđeno na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

– Zaključkom Vijeća za nacionalnu bezbjednost sugeriše se Ministarstvu pravde da još jednom razmotri ovaj predmet. S obzirom da sam i odranije bio dobro upoznat sa činjenicama iz ovog slučaja, ova novonastala okolnost i činjenice koje su iznijele kolege iz bezbjednosnog sektora o ugroženosti Crne Gore iziskivale su i moju hitnu reakciju – rekao je Božović.

U toku i suđenje za lažni pasoš
Osim postupka za ugrožavanje sigurnosti Dukaja, protiv Čamgoza se u Crnoj Gori vodi i sudski postupak zbog upotrebe lažnih dokumenata. On je na suđenju negirao krivicu, tvrdeći da je zbog tog lažnog pasoša već odslužio kaznu na koju je osuđen. Postupak protiv njega je u toku, a tužilaštvo i sud zvanično još nijesu utvrdili kako će nastaviti suđenje.

– Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni akt protiv lica B.Č. Osnovnom sudu u Podgorici zbog krivičnog djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i u toku je postupak pred tim pravosudnim organom – naveli su iz ODT-a u odgovoru na pitanje „Dana“.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.