Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuski model države i društva: perspektiva srpskih intelektualaca na prelazu iz 19. u 20. vijek (prvi dio)“ na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuski model države i društva: perspektiva srpskih intelektualaca na prelazu iz 19. u 20. vijek (prvi dio)“ (30. 9. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

U javnosti je već poznato da su se mnogi srpski intelektualci školovali u Francuskoj, kao i da su nakon povratka imali važna mjesta u državi i društvu. Iako se uglavnom misli na Srbe iz međuratnog perioda, činjenica je da je jedan dio „Parizlija“ i prije Velikog rata već uticao na prihvatanje francuskih modela funkcionisanja države i društva u Kraljevini Srbiji. Pariz je ostao prijestonica kulture, a francuska nacija simbol slobode za narode Evrope. Posebno su francuska umjetnost i književnost imale svoj kult obožavanja. Srpski studenti i intelektualci tog vremena tokom svog boravka u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, prihvatili su ne samo najbolja znanja već i životne navike, stekli kontakte i veze, što je potom obilježilo ne samo njihove lične životne puteve, već i proces modernizacije Srbije. Nakon povratka u otadžbinu gradili su državne i društvene institucije po uzoru na Francusku, a u svakodnevni život prenosili navike stečene u toj zemlji. Ideje francuskog kulturnog kruga tako su prodirale i među one Srbe koji se nisu školovali na Sorboni i drugim francuskim školama.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.