Crna Gora mora ići naprijed, a mi smo tu da je povedemo putem pravednosti i zakonitosti

0

Piše: dipl. inž Zoran Lakušić, kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada sa liste “Za budućnost Podgorice

Ogromne količine nelegalno stečenog kapitala, akumulirane kroz zloupotrebu moći i uticaja tokom prethodne tri decenije, i dalje čine osnovu opstanka starih političkih i ekonomskih struktura u sistemu. Ove strukture, oslonjene na visoku korupciju, organizovani kriminal i zloupotrebe, uz podršku monopolskih centara moći bivšeg režima, predstavljaju ključne faktore koji su očuvali postojeće nepravilnosti. Upravo zahvaljujući ovim nevidljivim, ali veoma moćnim uticajima, DPS je uspio da se ponovo domogne pobjede u Podgorici, iako su promjene na državnom nivou dale nadu građanima da je vrijeme nepravde i DPS-a završeno.

Rezultati lokalnih izbora u Podgorici otvorili su pitanje zašto pobjedničkoj koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ iz avgusta 2020. nije bilo dozvoljeno da preuzme ključne poluge vlasti i sprovede temeljne reforme koje su obećavane građanima. Umjesto suočavanja s prošlošću i procesuiranja onih koji su decenijama kršili zakon, politički establišment je, kroz kontrolisane institucije, nametnuo agendu koja je nastojala da marginalizuje koaliciju ZBCG, oslabi njen politički uticaj i onemogući sprovođenje promjena za koje su se građani izborili. Jasno je postalo da je riječ o svjesnoj i smišljenoj strategiji koja je imala za cilj očuvanje moći i uticaja starih struktura, a ne borbu za pravdu i jednakost pred zakonom.

Od početka tranzicije, pa sve do danas, umjesto stvaranja pravedne države u kojoj bi se odgovornost za nelegalne aktivnosti jasno utvrdila, političke elite su izbjegavale reforme koje bi dovele do pravne države. Kroz nametnutu političku matricu, DPS i njihovi saveznici obezbijedili su opstanak svog uticaja, čime su spriječili pravu tranziciju vlasti i uspostavljanja vladavine prava.

Međutim, uprkos svim ovim opstrukcijama, političkim pritiscima, montiranim sudskim procesima i pokušajima da se uništi politički potencijal koalicije ZBCG, naš savez je pokazao izuzetnu snagu, otpornost i dosljednost. Građani Podgorice, uprkos višegodišnjim naporima kriminalnih struktura da obeshrabre i unište našu političku viziju pravedne i prosperitetne Crne Gore, na lokalnim izborima su jasno stavili do znanja da prepoznaju pravu snagu i pravac promjena koji nudimo. Ovaj naš uspjeh nije samo politička, već i moralna pobjeda nad sistemom nepravde i korupcije.

DPS je još jednom pokazao da svoje uspjehe ne gradi na transparentnosti i poštenju, već na zloupotrebama, manipulacijama. Njihov oporavak u Podgorici pokazuje da se nisu promijenili – oni su i dalje sinonim za duboko ukorijenjenu nepravdu i opstrukciju. No, uprkos tome, naša borba nije završena. Naša misija za izgradnju pravne države bez organizovanog kriminala i korupcije je dugoročna, i mi ostajemo otvoreni za saradnju sa svima koji žele da Crna Gora postane država svih njenih građana, u kojoj vlada zakon, a ne privilegije i sumnjivi interesi pojedinaca.

Ključni problem u proteklim godinama bio je nedostatak istinskih reformi. Iako su građani Crne Gore više puta izrazili jasnu želju za promjenama. Umjesto toga, reforme su ostale na deklarativnom nivou, a stvarne promjene koje bi omogućile uspostavljanje pravne države bile su sistematski blokirane od struktura starog režima.

Te su opstrukcije rezultat toga što su mnogi u strukturama iz bivše vlasti imali direktan interes da status quo ostane nepromijenjen. Nelegitimno stečeni kapital, monopoli, i kontrola nad institucijama omogućili su bivšim čelnicuma DPS-a da izbjegnu odgovornost za zloupotrebe iz prošlosti. Uvođenje reformi bi značilo otkrivanje i procesuiranje korupcije i kriminala u kojima su mnogi iz tih struktura učestvovali, zbog čega su se svim sredstvima trudili da ih spriječe.

Nije bilo političke volje da se do kraja unaprijede sudstvo, tužilaštvo i ostale ključne institucije koje bi mogle da se obračunaju s organizovanim kriminalom i korupcijom. Umjesto toga, sprovodile su se kozmetičke promjene koje su samo formalno izgledale kao korak naprijed.

Nesprovođenje reformi takođe je dovelo do toga da ključne oblasti, poput vladavine prava, ekonomije, i zaštite prirodnih resursa, ostanu u sjenci pod kontrolom starih struktura. Svaka pokušana promjena nailazila je na opstrukciju, što je dodatno demotivisalo građane koji su tražili odgovornost i pravdu.

Put pred nama je izazovan, ali nećemo odustati od vizije pravedne i prosperitetne Crne Gore. Iako DPS pokušava da ponovo uspostavi dominaciju i zaustavi reformske procese, mi ostajemo čvrsti u svom stavu – pravda, zakonitost i prosperitet moraju biti dostupni svima, a ne samo onima koji su spremni da zloupotrijebe moć. Naša ruka ostaje ispružena svima koji dijele ovu viziju i koji su spremni da se pridruže borbi za budućnost bez kriminala, korupcije i nepravednih privilegija. Crna Gora mora ići naprijed, a mi smo tu da je povedemo putem pravednosti i zakonitosti.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.