Konstituisana Delegacija EP za Crnu Goru: Vajs na čelu

0

Poslanik političke grupe Zelenih Tomas Vajs imenovan je za predsjedavajućeg Parlamentarnog odbora EU-Crna Gora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

„Od svih zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora ima najbolje izglede da završi pregovore o pristupanju EU i da se pridruži EU tokom ovog mandata“, istakao je Vajs.

Predsjedavajući odbora je naglasio i da su reforme institucija, razvoj modernog izbornog zakonodavstva i reforme pravosuđa i dalje neophodne.

„Nadalje, postoji potreba za naporima na zaštiti prirode i ublažavanju klimatskih promjena, posebno u politici zelene energije. Radujem se daljoj podršci procesu pristupanja Crne Gore u svojoj novoj ulozi predsjedavajućeg delegacije EP-a“, zaključio je Vajs.

Novoformirana delegacija Evropskog parlamenta broji 14 članova, a naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU biće održan 31. oktobra i 1. novembra u Podgorici.

U delegaciji sa Crnom Gorom su, između ostalih, poslanica EP iz redova Evropske narodne partije Sunčana Glavak (HDZ), slovenački zastupnik Matjaž Nemec iz redova evropskih Socijalista i demokrata, kao i bivši premijer i ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec (Pokret Sloboda) ispred partije evropskih liberala.

Podsjetimo, šefovi diplomatija zemalja članica EU u junu su dali Crnoj Gori pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), čime je nakon duže vremena zemlja napravila važan korak ka članstvu u EU, a evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio da je Evropa spremna za proširenje.

Crna Gora je u februaru 2020. prihvatila novu metodologiju pregovora, po kojoj se nijedno poglavlje ne može privremeno zatvoriti, dok se ne dobije IBAR.

Njegovo dobijanje je pokazatelj da je država napredovala u oblasti vladavine prava i pravosuđa, te da je spremna za narednu fazu usklađivanja sa standardima EU, na putu ka punopravnom članstvu.

Poslije pozitivne ocjene o privremenim mjerilima (IBAR) država je dobila završna mjerila EK .

Ispunjenjem završnih mjerila i zatvaranjem ostalih poglavlja, Crna Gora će moći da zatvori poglavlja 23 i 24, što će ujedno predstavljati i kraj pregovora sa EU, prenost RTCG.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.