Stravične poplave u Nepalu, najmanje 200 poginulih

0

Strpljiva istraga za mogućim preživjelima nastavljena je u naseljima Katmandua, prekrivenih blatom zbog poplava i klizišta neviđenih razmjera, u kojima je poginulo najmanje 200 stanovnika.

U noći na subotu su glavni grad Nepala, kao i veći dio istoka i srednjeg dijela zemlje, pogodile poplave kakve nisu viđene u zadnjih dvadeset godina na kraju sezone azijskog ljetnog monsuna.

Čitava naselja Katmandua pokrile su blatne bujice i otpaci, a posljedica su iznenadne poplave rijeke Bagmati koja presijeca dolinu.

– Po posljednjim podacima kojima raspolažemo, poginulo je 200 ljudi, 127 ih je povrijeđeno, a 26 ih se još vode kao nestali – rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Riši Ram Tivari.

Brojni putevi koji povezuju Katmandu s ostatkom zemlje potopila je blatna bujica.

Najmanje 35 žrtava ostalo je živo zatrpano u tri vozila kada je klizište prekrilo jedan od puteva, koje se nalaze južno od glavnog grada.

– Naš prioritet je potraga i spašavanje, a to se odnosi i na ljude koji su ostali zaglavljeni na putevima – istakao je Tivari.

Nepalska vojska je objavila da je provela više od 4.000 evakuacija, najviše helikopterima, motornim čamcima i čamcima za spašavanje.

Za čišćenje puteva koriste se buldožeri i brojne mašine za iskopavanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.