Odata počast srpskim ratnicima palim u Velikom ratu na mjestu komande Solunskog fronta (FOTO/VIDEO)

0

Kod memorijalnog kompleksa Polikastro u Grčkoj, na mjestu gdje se nalazila komanda Solunskog fronta odata je počast ratnicima koji su svojim životima platili visoku cijenu pobjede u Velikom ratu.

Kraj monumentalnog spomenika poginulim ratnicima intonirane su himne Srbije, Grčke, Francuske, Rusije i Velike Britanije, a u čast stradalih u proboju Solunskog fronta ispaljeni su i plotuni.

Prije ceremonije polaganja vijenaca, služen je pomen stradalima tokom vojne ofanzive, koja je imala presudan uticaj na završetak rata.

U ime Srbije vijenac je položila delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja predvodjena državnim sekretarom Zoranom Antićem i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Memorijalni spomenik u Polikastru, udaljenom oko 40 kilometara od Soluna, otkriven je 1977. godine. Prethodno su veterani i poštovaoci tradicija Velikog rata iz država koje su ratovale protiv Centralnih sila 1972. osnovali Uniju zemalja saveznica za njegovanje boračkih tradicija.

Spomen- obiljeležje zemljama pobjednicama zamisao je ratnog pilota Save Mikića, a dijelo je Solunca, arhitekte Aleksandra Sekulića. Spomenik od bijelog mermera, nalazi se na parceli koja je pripadala Hristosu Karafodorosu, a koju je on ustupio za njegovo postavljanje.

Na svakoj strani petouganog zdanja, koja simboliše jednu zemlju saveznicu, uklesan je natpis na pet jezika: “Herojskim sinovima Srbije, Francuske, Italije, Velike Britanije i Grčke, koji su se, vjerni zavještanjima svojih predaka, borili na ovim mjestima i pali za slobodu i svjetski mir od 1916. do 1918.

U neposrednoj blizini spomenika postavljene su i biste premijera Srbije, Francuske, Italije, Velike Britanije i Grčke u vreme Prvog svjetskog rata – Nikole Pašića, Aristida Brajana, Vitorija Emanuela, Dejvida Lojda Džordža i Venizelosa.

Obilježavanje 108. godišnjice proboja Solunskog fronta počelo je u utorak 23 septembra komemorativnom svečanošću u luci Guvija na ostrvu Krf gde su se sredinom januara 1916.godine nakon što su preživjeli Albansku golgotu iskrcali prvi srpski ratnici.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.