Milatović da uhvati poslednji voz: Ili će sa partnerima iz PES, Demokrata i ZBCG napraviti vlast u Podgorici ili će postati privezak URE i DPS-a

0

Piše: Predrag Petrović, politički analitičar

Juče održani lokalni izbori u Podgorici su rezultatski preslikani sa onima od prije dvije godine. Tada su PES, Demokrate i ZBCG imali 30 mandata, a danas  PES- Demokrate i ZBCG 27 mandata plus četiri mandata koje su osvojili poslanici oko Jakova Milatovića.

Pokazalo se da je danak politićkom neiskustvu platio nekadašnji jedinstven PES.

Umjesto da sa pozicija predsjednika Države i Vlade slijede volju građana koji su im dali povjerenje na prethodnim  izborima,  njihovi lideri su upali u paukovu mrežu DPS-a i Ure.
DPS se primirio i saćuvao svoje najodanije kadrove na važnim funkcijama za vrijeme vlada Krivokapića, Abazovića i Spajića i tako je iskompromitovao promjene za koje su građani do sada masovno glasali.

Praktićno bez opštinskih odbora i bez logistike PES je ostao kao riba na suvom, a DPS ih je u kontinuitetu iznutra razarao, pri tome u kampanji prozivao pojedine njihove poslanike i ministre kao bivše srednjepozicionirane kadrove DPS-a.

Sa druge strane Jakovu Milatoviću se približio i stekao njegovo povjerenje Dritan Abazović, sa jednim jedinim ciljem da sruši 44. Vladu, kako bi on opet postao premijer, sa snagom dva- tri poslanika.

Dritan je to uspio preko svojih kadrova iz bezbjedonosnog sektora 43. Vlade, i kao probni balon je odabrao lokalne izbore u Podgorici.

Umjesto da se Jakov Milatović posvetio svome petogodišnjem mandatu na mjestu predsjednika Crne Gore, on u prvoj godini mandata upada u zamku URE koji ga uvlače u lokalne piče i prepirke, i na kraju stavljaju studenta Luku Rakčevića da vodi listu na koji ulog od 222 hiljada glasova daje Jakov Milatović svojom imenom.

Ovaj pokeraški potez ga je toliko delegitimisao, da kada su se prebrojali glasovi u Podgorici podrška od 65 % iz drugoga kruga predsjednićkih izbora u Podgorici spala je na 10,5 posto, od čega 7 % Dritanovih, i 3,5 posto njegovih glasova, nešto iznad cenzusa.

Ako želi da spasi svoju buduću političku karijeru i vrati se funkciji predsjednika države Milatović treba pod hitno da razgovara sa svojim prirodnim partnerima i da sa njima dogovori i formira stabilnu vlast u Podgorici.

Ostanak u kandzama Ure vodi njegovoj potpunoj političkoj marginalizaciji i kompromitaciji i u konačnom odlazak u zagrljaj DPS-u.

Namjere Dritana Abazovića su da do kraja potroši Milatovića, ali da prije toga prvo obezbijedi mjesto gradonačelnika za Luku Rakčevića, i sve to iskoristi za rušenje 44.Vlade.

Kako se to kaže za ove ciljeve boriće se do zadnjeg odbornika i poslanika sa liste Jakova Milatovića.

Da je Abazović za to spreman treba se samo prisjetiti decembra 2021. godine kada je u Dubaiju sa Đukanovićem dogovorio rušenje 42. Vlade, u kojoj su pored ostalih bili ministri Spajić, Milatović, Injac i Borovinić-Bojović.

Postoje samo dvije opcije na stolu, koalicija  jedinstvenog PES-a, ZBCG i Demokrata, pobjednika od tridesetog avgusta ili  povratak DPS-a na vlast.

Na potezu je sada Jakov Milatovic koji se nalazi i u najtežoj situaciji, jer Milojko Spajić i Aleksa Bećić mogu da se oslone na sjajnih preko 20 % koalicije ZBCG i njenog lidera Andrije Mandića, koji je pokazao svima  koja se vodi politika i koji je sve ovo proteklo vrijeme uporno pokušavao da pomiri ove dvije struje.

U izbornoj kampanji uvijek je naglašavao da će se vlast poslije izbora formirati od  pobjednika od tridesetoga avgusta, sa ispruženom rukom prema Milatoviću i užem krugo oko njega.

On najbolje zna karakter DPS-a, i na šta su sve oni spremni, kao i činjenicu  da je DPS-hobotnica poslije četiri godine skoro netaknuta, kao i njihova glavna uporišta u Sudstvu,Tužilaštvu i Policiji, a finansijeri su im na sigurnom.

Koalicija ZBCG je jedina popravila rezultat na ovim izborima i da nije bilo soliranja Kadića, koji je na račun prosutih 2,8 % poklonio mandat DPS-u, i onemogućio da ovi prirodni glasovi odu prema koaliciji ZBCG, njihov rezultat bi bio sjajnih 15 mandata.

Podgorički izbori su bili pokazna vježba DPS-a i Ure kako treba posvađati pobjednike od tridesetoga avgusta i izazvati vanredne parlamentarne izbore, a dogovor pobjednika od tridesetog avgusta je ono što građani očekuju da se desi narednih dana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.